RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

На окупованому Донбасі знайшли давню статую язичницьких часів: опубліковано фото

В Шахтарському районі Донецької області, на тимчасово окупованій території бойовиками, археологи натрапили на кам'яну статую скіфського воїна, вік якої приблизно 2,7 тис. років.

Як повідомляє ТАСС, знахідку вже доставили в музей окупованого Донецька, де будуть встановлені більш точні характеристики знахідки.

"Статуя з щільного дрібнозернистого пісковика має висоту близько 2,3 м і важить кілька сотень кілограмів. Скульптура зображує скіфського воїна в шоломі, з масивною прикрасою - крученою гривнею на шиї, в жупані з поясом, до якого прикріплені короткий меч і сокира-чекан. На футлярі - зображення пантери з відкритою пащею, виконане в скіфському звіриному стилі. Руки воїна складені на животі; обличчя давно сколото. Наші далекі предки вважали, що знищити силу кам'яної людини можна було, розбивши статую, відбивши у неї голову або стесав обличчя", - повідомили в прес-службі музею.

Як повідомляє агентство, це не перша така знахідка на Донбасі. Близько 70 років тому тут же були знайдені дві майже однакові скіфські статуї приблизно одного часу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що поблизу міста Нікополь в Дніпропетровській області невідомі пошкодили скіфський курган "Нечаєва Могила", який є археологічною пам'яткою.