RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Google випустив яскравий дудл на честь 1 травня: історія свята

1 травня Google присвятив свій дудл святу праці, який сьогодні відзначають у 142 країнах світу, в тому числі і в Україні.

Кожна буква в написі Google пофарбована в окремий колір і символізує робочого, який зайнятий своєю справою. На зображенні можна побачити механіка, кухаря, фермера і дорожнього фахівця.

На дудлі зображені як чоловіки, так і жінки.

Картинка до 1 травня від Google є кликабельною. Натиснувши на неї, можна дізнатися додаткову інформацію про свято Весни і праці.

Міжнародний день праці - свято, що відзначається в 143 країнах (зокрема, в Україні) 1 травня або в перший понеділок травня. В Україні 1 травня оголошено вихідним днем.

Все почалося з 1 травня 1886 року в Чикаго із страйку американських робітників. Вони вимагали нормованого 8-годинного робочого дня. Така ініціатива американського робітничого класу закінчилася кривавим побоїщем з поліцейськими.

У липні 1889 року на Паризькому конгресі II Інтернаціоналу 1 травня було визнано днем щорічних демонстрацій на честь робітників Чикаго.

Уже через рік після цього День міжнародної солідарності трудящих масово відзначили в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та інших країнах. Саме через історію початку свята він асоціюється з революцією і класовою боротьбою.

В СРСР Першотравень на державному рівні святкували аж до 1 травня 1990 року. У 1992 році Міжнародний день солідарності трудящих перейменували в свято Весни і Праці.

Як повідомляв "Апостроф", 1 травня відзначають відразу кілька цікавих свят.