RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Опубліковано повний текст закону про українську мову: ключові моменти і інфографіка

В Україні офіційно опублікували закон про державну мову.

Його повний текст з'явився на сайті видання Голос України.

Що стосується головних пунктів закону, володіти державною мовою і застосовувати його при виконанні службових обов'язків зобов'язані Президент, Голова Верховної Ради та його заступники, прем'єр-міністр, всі члени уряду, керівники державних установ, підприємств та відомств, народні депутати, державні службовці та посадові особи всіх рангів, керівники та особовий склад Нацполіціі, судді, адвокати та нотаріуси, керівники навчальних закладів, педагоги і медичні працівники державних і комунальних чрежденій охорони здоров'я.

Крім того, законом вводиться Державна програма сприяння освоєнню української мови, який затверджує Кабінет міністрів. При цьому мова йде про те, що на державному рівні передбачена організація курсів української мови для дорослих. Також держава повинна забезпечити можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

У той же час передбачається, що володіння українською стане обов'язковим для осіб, які мають намір отримати громадянство України. Для цього необхідно буде скласти іспит про рівень володіння державною мовою в порядку, що встановлюється уряд. За його результатами особа отримає відповідний сертифікат. Класифікація рівнів володіння державною мовою буде розроблятися і затверджуватися Нацкомісією з урахуванням рекомендацій Ради Європи з мовної освіти (CEFR).

У той же час іноземні військовослужбовці, які служать в Збройних силах України та мають державні нагороди, а вступу українського громадянства становить державний інтерес, зможуть отримати його без посвідчення рівня володіння державною мовою. Вони повинні будуть опанувати протягом року з дня набуття громадянства.

Відзначимо, що більше число норм закону вступає в силу через два місяці після його опублікування в парламентській газеті "Голос України".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Яценюк прокоментував підписання закону про мову.