RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Активісти презентували "ліки від байдужості" на акції до Дня пам'яті людей, які померли від СНІДу

В п'ятницю, 17 травня, в Києві біля Меморіалу "Червона стрічка" (вул. Лаврська, 15) за участі експертів, представників влади, громадськості та ЗМІ відбулася акція "Ліки від байдужості", яка дала старт Європейському тижню тестування.

Про це повідомляє прес-служба "Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД".

Учасники заходу отримали стилізовані під ліки коробочки із сувеніром у формі серця як символа небайдужості та толерантності. Iнструкція містить QR-код мобільного додатку hivtest, який дозволяє кожному оцінити ризики інфікування анонімно та дізнатися, де і як можна зробити тест на ВІЛ.

"Сьогодні вбиває не ВІЛ, а байдужість. Завдяки сучасній терапії, ВІЛ-позитивні люди можуть захистити себе й оточуючих та жити на 100%. Однак реальність доводить, що для подолання епідемії ВІЛ/СНІДу одних медичних засобів недостатньо. Тому ми роздаємо сьогодні українцям "Ліки від байдужості" та закликаємо кожного бути уважними до власного здоров’я та здоров’я своїх близьких, регулярно проходити тестування на ВІЛ та переконувати це робити інших", - переконаний Дмитро Шерембей, голова БО "100% життя".

"Саме сьогодні, 17 травня відзначається Міжнародний день боротьби з гомофобією та трансфобією. Саме страх осуду та дискримінація є тими перешкодами, які заважають людям звертатися по допомогу та розпочинати лікування. В Україні сьогодні є всі матеріальні умови для профілактики, тестування та лікування ВІЛ. Однак країна продовжує посідати одне з перших місць в Європі за рівнем поширення епідемії", - прокоментував Роман Гайлевич, директор ЮНЕЙДС в Україні.

Також свій коментар дав заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик, що прийняв участь у акції.

"Зараз в Україні ліками від ВІЛ/СНІДу забезпечені усі, хто потребує лікування. На порядку денному — охопити тестуванням якомога більше пацієнтів, які ще не знають про свій статус та скоріше поставити їх на терапію, що дозволить зберегти задовільний стан здоров'я", - сказав він.

Ольга Руднєва, директор Фонду Олени Пінчук, додала, що в Києві з'явилася новий пункт експрес-тестування на ВІЛ – у навчально-освітньому центрі Фонду на Володимирській, 43.

Директор департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург підкреслює, що в столиці створено всі умови для швидкого та точного визначення ВІЛ-статусу всіх бажаючих та для отримання зручного безкоштовного лікування. Тестування наразі можна проходити в усіх закладах охорони здоров’я – як первинної, так і вторинної ланки.

Подібні заходи До Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу, відбулися в усіх регіонах України.