RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

Всі новини

​В Україні вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу: трансляція

У суботу, 18 травня, виповнюється 75 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їх історичної батьківщини - Криму. В цей день Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

Траурні заходи пройдуть у багатьох країнах світу, повідомляє "Крым.Реалии".

Заходи, присвячені цьому дню, плануються в суботу в Києві і інших містах України. На 12.00 запланована всеукраїнська хвилина мовчання в пам'ять жертв геноциду кримських татар.

У Криму, анексованому Росією, траурні заходи, крім офіційних, заборонені, а спроби їх проведення присікаються.

Зокрема, в сел. Октябрське Красногвардійського району проходить єдиний мітинг, узгоджений з місцевою окупаційною адміністрацією.

Президент України Петро Порошенко заявив, що сучасні злочинці також будуть покарані за окупацію Кримського півострова і за знущання над кримчанами.

"75 років тому, 18 травня 1944 - трагічна дата в історії кримськотатарського народу. Ідуть з життя свідки, але спогади про влаштованому Москвою геноцидом залишаються в історичній пам'яті кримських татар - і в пам'яті всього українського народу", - написав він у своєму Twitter.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров порівняв російську анексію Криму з депортацією кримських татар в 1944 році.

"75 років... Саме в цей вечір, 17 травня, багато хто пішов спати і не знали, що вранці в їх будинку не просто постукають, а чобітьми виб'ють двері, і почнеться 18 травня. Я хочу вас попросити уявити, що відчували ті люди..." - сказав він.

Як відомо, депортація почалася 18 травня 1944 по рішенням Державного комітету оборони СРСР. Кримські татари були вивезені в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану і в деякі регіони РРФСР.

Згідно з офіційними даними, було виселено 238,5 тисячі кримських татар, без урахування демобілізованих військових. В результаті депортації загинуло 46% чисельності кримськотатарського населення, серед яких половина - це діти до 18 років.

Масове повернення на батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 1980-х років. Здавалося, що нарешті, попри побутові труднощі, настав мир і можна спокійно і вільно жити на рідній землі. Однак кримська земля знову стала об’єктом зазіхань з боку Москви, а кримські татари після анексії Росією півострова у 2014 році зазнали (і зазнають) нечуваних із часів Сталіна репресій.

Як повідомляв "Апостроф", російські окупанти розгорнули в Криму справжню повзучу депортацію кримських татар - їх переслідують і буквально виживають з півострова.