RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

"Нацкорпус" відвідав станції "Укрхімтрансаміак" в рамках боротьби проти контрабанди аміаку з РФ

Представники "Національного корпусу" і "Національних дружин" відвідали офіси та роздаткові станції Державного підприємства "Укрхімтрансаміак" в Миколаєві, Херсоні, Одесі, Дніпрі, щоб зібрати інформацію щодо можливого незаконного збагачення співробітників Адміністрації президента за допомогою контрабанди російського аміаку.

Про це стало відомо з Telegram-каналу і соцмережі Facebook політичної партії "Національний корпус".

Націоналісти стверджують, що до контрабанди безпосередньо причетні такі політичні фігури: Володимир Бобков, Валентин Шліхта, Дмитро Бабченко, Олександр Грановський і Ігор Кононенко.

Рішення провести рейд, за твердженням "Нацкорпуса" і "Нацдружін", було обумовлено ситуацією, коли під час одного з рейдів на нічному відвантаженні була затримана фура. Активісти зазначають, що нічні навантаження наражають на небезпеку людей, що живуть уздовж маршруту руху аміаковоза і поблизу роздавальної лінії. При цьому, згідно із законодавством України, перевозити або вантажити небезпечні вантажі, яким є аміак, в нічний час категорично заборонено.

"Національний корпус" зазначає, що незважаючи на хорошу доказову базу і відкриття кримінальної справи по фурі (ЕРДР №12018150000000449), припинити навантаження і транспортування аміаку ночами не вдалося. У той же час варто відзначити, що під час рейдів практично повністю зупинилася контрабанда, а відвантаження відбуваються в малій кількості.

"Національний корпус" стверджує, що під час проведення рейду, один з керівників філії ДП "Укрхімтрансаміак" погрожував активістам. За його словами, на території підприємства знаходяться представники СБУ, які зможуть фізично "заспокоїти незгодних". При цьому багатогодинне очікування співробітників СБУ активістами не дало результатів.

Активісти переконані, що зможуть ретельніше стежити і боротися з транспортуванням аміаку. "Нацкорпус" вимагає притягнути до відповідальності представників СБУ і митників, що не намагалися протидіяти нічний контрабанді.

Контрабанда аміаку з Російської Федерації імовірно почалася з 2014 року, коли в зв'язку з початком АТО були введені перші санкції проти РФ. Тоді мито на російський аміак стала вкрай високим. Державне підприємство "Укрхімтрансаміак" підозрюється в активному транспортуванні аміаку по трубі Тольятті-Південне. У підприємства вздовж труби є кілька роздавальних станцій, три з яких знаходяться в Миколаївській області. Згідно зі свідченнями націоналістів, окремі представники оточення Петра Порошенка роблять офіційну закупівлю кількох сотень тонн аміаку, які за документами вивозять з роздавальних станцій, не сплачуючи мита державі.