RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Дідові пора відпочити: соцмережі бурхливо обговорюють заяву Філарета про незгоду з Томосом

Патріарх Філарет розповів про пункти Томосу, з якими він категорично не згоден, а в мережі користувачів розлютило його висловлювання.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "Новое время".

Патріарх Філарет озвучив три умови, якими він незадоволений. Першою з них стало те, що Томос, за його словами, створено лише для українців, які проживають в країні.

"Якщо Українська православна церква, то це означає, що всі українці, які живуть на території України або в еміграції - в Європі, Америці, Канаді, Австралії, Латинській Америці, які входять в Київський патріархат, - то вони є нашою паствою, нашої частиною. А Томос нам говорить: "Ні, ці українці, які вам належали, тепер належать не вам, а належать тепер Константинопольському патріархату", - заявив Філарет.

Другим пунктом Філарет назвав, позбавлення права варити миро (Миро - спеціально приготовлене і освячене ароматичне масло, яке використовується в таїнстві Миропомазання. Правом приготування світу володіє тільки глава автокефальної церкви - ред.).

"У Томосі сказано, що ми не маємо права варити миро. Миро - це святиня, без якої не відбувається таїнство Миропомазання. Якщо ми миро повинні отримувати з Константинополя, зі Стамбула, то значить, ми залежні", - розповів Філарет.

Також, за його словами, якщо виникають конфліктні ситуації в українській православній церкві, то їх дозволяє Константинопольський патріархат.

"Три пункти, які відбирають у нас права автокефальної церкви. За назвою ми - автокефальна, а на ділі ми залежна від Константинопольського патріархату церква. Так само, як Українська православна церква Московського патріархату має незалежність в управлінні, але входить до складу Московського патріархату", - зазначив Філарет.

Крім того, він підкреслив, що на Соборі текст Томосу вони не знали.

"Дізналися вже після об'єднання. Якби ми знали зміст цього Томосу, то ми не погодилися б на такий Томос", - сказав Філарет.

Однак, він зазначив, що відмовлятися від Томосу не буде, але виконувати ці три умови, також не планує.

В інтернеті користувачі не погодилися з його словами і навіть засудили їх.

Як повідомляв "Апостроф", почесний патріарх Української православної церкви Філарет пред'являв ряд вимог політичній верхівці держави і духовенству в ході передачі Україні Томосу про автокефалію ПЦУ.