RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Україні вказали на ядерну загрозу через Кримський міст

Колишній представник президента України в АР Крим Борис Бабін вказав на головну загрозу Кримського мосту.

Про неї він розповів в інтерв’ю Укринформу.

За його словами, Керченський міст створює можливості для обслуговування ядерної зброї в Криму.

"На мою думку, цей міст має головний вплив не стільки в економічній, як у військовій сфері – він є частиною військової інфраструктури РФ, яка забезпечує Крим як військову базу. Навіть та ж залізнична гілка, яку росіяни так вперто ведуть через міст у Крим, вона також стосується не стільки туристів. Адже експертному середовищу загальновідомо, що логістика переміщення та обслуговування ядерної зброї в РФ здійснюється саме залізничним транспортом. І тут, дійсно, Україні можна говорити про те, що цей міст створює і можливості для обслуговування ядерної зброї в Криму, про небезпеку розміщення якої на півострові іноді заявляють українські представники", - пояснив він.

Також на думку Бабіна, також міст несе загрозу і з боку екології.

"Міст вплинув на водообмін між двома морями, міграцію риби, і це має бути цікавим нашим партнерам, в економіці яких рибальство в Чорному морі має певне значення – Грузії та Туреччині передусім", - каже експерт.

Але, як зазначає Бабін, найголовніший виклик, пов'язаний із мостом через Керченську протоку – це обмеження судноплавства.

"І воно стосується навіть не стільки мосту як споруди, яка обмежила прохід великогабаритних суден, але і так званих "заходів безпеки" з боку Росії, яка фактично перевіряє всі судна, що проходять під мостом. Це є повністю незаконним та порушує морське право, але також створює ще і величезні затримки, що призводить до економічних збитків і дискримінує два українських порти – Бердянськ і Маріуполь. При цьому, несуть втрати як самі порти, так і судноплавні компанії, що займаються цими перевезеннями, та отримувачі вантажів. Це питання стосується не лише нас.І тому я не здивований, що Німеччина та інші країни Європи, які є досить толерантними у питаннях російської агресії щодо України, саме у цьому питанні є активними, адже воно стосується, у тому числі, й їхніх представників середнього та крупного бізнесу. Ми спостерігали ситуацію, коли після жорстких заяв лідерів Франції та Німеччини – Росія істотно зменшила кількість обстежень та затримок суден, а також час очікування на проходження Керченської протоки. Хоча, зараз вона знову поступово повертається до попередньої негативної практики", - резюмує він.

Детальніше про відсіч окупантам і способах повернути Крим, читайте в матеріалі "Апострофа": Україна має одне реально доступне знаряддя для деокупації Криму - Борис Бабін.