RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Україні помер знаменитий розвідник, якого називали майстром шпигунства: фото

У понеділок, 29 липня, на 87 року життя помер ветеран зовнішньої розвідки, полковник у відставці Анатолій Баронін.

Про це повідомляється на сайті Служби зовнішньої розвідки України.

Як зазначається, Анатолій Баронін був справжньою легендою радянської та української розвідки. У 1970-ті роки в Нігерії йому вдалося добути інформацію про нову на той момент, смертельно небезпечну хворобу - лихоманку Ебола. Пробірки із зараженою цією лихоманкою кров'ю терміново були відправлені спеціальним рейсом "Аерофлоту" в СРСР. Німецький журнал "Штерн" в 1970-ті роки називав Бароніна "видатним майстром шпигунства".

Анатолій Вікторович Баронін народився 31 серпня 1932 року в Москві в робітничій родині. Отримавши вищу економічну освіту, був направлений на роботу в Молдавію, де через два роки його запросили в місцевий орган держбезпеки і запропонували працювати у контррозвідці. Із серпня 1959 року розпочався відлік його насиченої, сповненої ризиків і несподіваних поворотів розвідувальної біографії.

Після закінчення розвідшколи Анатолій Баронін був відряджений до Африки. Він їздив країнами, вивчав міста, звичаї, встановлював контакти, допомагав африканським партнерам реалізовувати різноманітні програми розвитку та сприяння, розбудовувати спортивну та освітню інфраструктуру молодих держав, і, звісно, займався виконанням спеціальних завдань.

Він тричі працював за кордоном резидентом радянської зовнішньої розвідки. Останні п’ять років служби був першим заступником начальника управління розвідки в Києві.

У 1991 році звільнився у запас. Після набуття Україною незалежності багато років працював професором Інституту Служби зовнішньої розвідки України де займався підготовкою майбутніх українських розвідників.

За багаторічну сумлінну працю і вагомі здобутки у захисті національних інтересів України Баронін був удостоєний ордена Данила Галицького, почесного звання "Заслужений працівник освіти України", найвищої відомчої відзнаки СЗРУ – "Почесний співробітник Служби зовнішньої розвідки України" та багатьох інших відомчих заохочувальних відзнак.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", на 52-му році життя помер відомий український спортсмен Роман Вірастюк, якому кілька днів тому провели операцію на серці.