RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Зміцнення гривні: експерт поділився прогнозом щодо курсу і дав кілька порад

Зміцнення гривні стосовно долару не є довгостроковим процесом і пов'язано з сезонним напливом інвесторів на український ринок.

Про це заявив головний експерт ради НБУ Віталій Шапран в інтерв'ю "Апострофу".

Він зазначив, що нинішнє зміцнення курсу стало логічним результатом роботи Національного банку з європейськими фінансовими установами. Також гривня почала укріплюватись через сприятливу для країни ситуацію на глобальному ринку.

"Один з факторів – наплив нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики. Іноземці вважають перспективними облікові ставки, що вони будуть перевищувати перспективи девальвації гривні до кінця року. Це довгостроковий тренд, пов'язаний з тим, що раніше Нацбанк працював над тим, щоб встановити відносини з одним з найбільших депозитаріїв ЄС. Доступ до наших ОВДП став більш можливим. Другий фактор – позитивна кон'юнктура для експорту та імпорту. Ціни на сталеву руду підвищені, сталевий прокат – наш експорт, кукурудза та зернові зросли і тримаються", - зазначив експерт.

За його словами, зміцнення валюти восени слід чекати тільки якщо новий уряд прийме рішення продовжити політику активних запозичень.

"Не радив би громадянам здавати валюту, бо паніка може розвернутися у зворотній бік. У нас немає коридора фіксованого курсу, якщо Мінфін продовжить займати під такі ставки, а нерезиденти – брати ОВДП, то гривня може зміцнитися до 18 за долар. Це не дуже добре для експортерів. Я не думаю, що цей тренд буде довгостроковим, але коливання можуть бути", - додав він.

Віталій Шапран дав пораду населенню щодо їхніх доларових заощаджень. За його словами, обмін грошей лише нашкодить ситуації, а люди при цьому можуть ще і втратити свої гроші.

"Не треба знімати депозити, втрачати гроші, бігти до обмінних пунктів. Не потрібно намагатись спекулювати на курсі, не треба своє життя перетворювати на біржу", - підсумував експерт.