RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Скандал в Україні з дитячими щепленнями: що не так з забороною допуску до шкіл та дитсадків

Правозахисники та лікарі зазначають цілий ряд проблем, які виникли через заборону Міністерства охорони здоров'я допускати нещеплених дітей до навчального процесу.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа": "Крайні заходи: чому влада вирішила не пускати дітей до шкіл та садочків".

Так, МОЗ базує свою заборону на статті 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних захворювань", проте згідно з положенням "Про організацію та проведення профілактичних щеплень" виникає правова проблема.

"Щоб адміністрація школи дізналася щеплена дитина чи ні, їй потрібно отримати довідку про щеплення. А інформація про здоров'я людини є лікарською таємницею, і вона не може розголошуватися без згоди пацієнта", - пояснив юрист громадської організації "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

У той же час лікар-інфекціоніст, керуючий партнер Healthportal Андрій Осадчий звернув увагу на той момент, що заборона відвідувати садки для окремих дітей не є гарантією здоров'я соціуму. Діти, як і раніше разом можуть відвідувати дитячі майданчики, ігрові кімнати, торгові центри, гуртки і т.д. Він підкреслив, що навіть при наявності всіх вакцин діти можуть бути недостатньо захищені.

"Не щеплена дитина є загрозою ще й тому, що вакцинація не є 100% -й гарантією того, що людина не захворіє", - додає Осадчий.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що в команді президента Володимира Зеленського ніяк не відреагували на заклик Міністерства охорони здоров'я провести масову вакцинацію населення.