RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Що не так з обміном полоненими: в Україні вказали на перемогу шантажиста Путіна

Росія не визнає свого причастя до війни на сході України, тому в обміні не беруть участь військовополонені на окупованому Донбасі.

Про це повідомляє головний редактор "Новінарні" Дмитро Лиховій на своїй сторінці в Facebook.

"Москва не передає Україні полонених з ОРДЛО - спецназівців Коринькова, Глондаря, танкіста Пантюшенка, які залишаються в полоні з початку 2015 року, не видає ще майже півсотні українських військових - заручників на окупованій території Донбасу", - написав він.

За словами Лиховія, Росія, крім кримчан, свого агента Вишинського й інших "сепарів" та їх поплічників, забирає бойовика так званої ДНР Цемаха - тобто того, хто безпосередньо причетний до бойових дій на Донбасі, вбивав там українських військових і має пряме відношення до збитого літака рейсу МН17. Забирає сепарську терористку Просолову, яка вбила офіцера СБУ Хараберюша. Забирає своїх кадрових військових Агєєва і Гаджиєва, взятих в полон ЗСУ саме на Донбасі.

"Звичайно, ми дуже раді звільненню Сенцова, Кольченко, Карпюка, військовополонених моряків та інших (всього 35 осіб). Обмін 35 на 35. Але це дуже нерівноцінний обмін. Адже в полоні РФ (поза ОРДЛО) залишаються десятки українських заручників, яких після цього фактично ні на кого міняти, якщо говорити про цікавих Путіну персонажей і громадян Росії. Це і десятки кримських татар, і близько десятка фігурантів справи "кримських диверсантів" (згадайте - Штибліков, Бессарабов, Дудка та інші), й десятки інших українських політв'язнів з материка", - зазначив головний редактор.

За даними омбудсмен Денисова, це всього понад 110 полонених. Також в полоні ОРДЛО залишаються понад сотня українців - це і військові, і цивільні. Зокрема, це Стас Асєєв.

"В обміні 7 вересня, по всій видимості, Путін забирає громадян Росії і тих наших "сепаратистів", які йому цінні. Він на цьому наполіг, він вміє шантажувати, і він домігся вигідної йому схеми обміну. Якщо врахувати, що 24 моряків Путін повинен був і так звільнити за рішенням трибуналу в Гамбурзі, а Цемах за гратами мав би величезне значення не тільки для України, але і Нідерландів і ЄС, - ось і маємо висновок про програш цього обміну Києвом", - написав Лиховій.

Він підкреслив, що нинішній обмін - це гуманітарний крок в цілому в правильному напрямку. Але це крок ціною величезних уступів.

"Підправити ситуацію міг би тільки наступний обмін (обміни) - із звільненням заручників, що містяться в ОРДЛО, в Криму, в Росії. Але в подальшому у нас фактично немає росіян в "обмінному фонді", щоб звільняти з Росії більше сотні наших співвітчизників. Президент Зеленський акцентував на тому, що сьогодні виконано перший етап його домовленостей з Путіним. Якими будуть наступні поступки?", - підсумував Дмитро Лиховій.

Як повідомляв "Апостроф", адвокат Марк Фейгін назвав імена українських політв'язнів, яких включили в обмін між Україною і Росією, запланований на 7 вересня.