RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

​Як людству пережити глобальну катастрофу: названо три найкращі притулки від Апокаліпсису

У разі глобальної катастрофи людство зможе врятуватися і відродитися заново в одній з високорозвинених ізольованих країн.

Про це повідомляє журнал Risk Analysis, посилаючись на аналіз вчених Метта Бойда і Ніка Вілсона з Нової Зеландії.

Експерти досліджували місця і прийшли до висновку, що людство могло б врятуватися на великому острові або острівній державі. Територія допомогла б людям вижити при глобальній пандемії, яку вчені вважають ймовірною причиною Апокаліпсису. До нього можуть призвести відкриття в галузі біотехнології.

"Збудники хвороб легко подолають сухопутні кордони, тому ізольований самодостатній острів міг би зберегти технологічно розвинену популяцію, яка могла б населити Землю після катастрофи", - стверджують вчені.

В якості потенційних притулків Вілсон і Бойд розглядали незалежні суверенні держави, що не мають сухопутних кордонів (і не пов'язані мостами) з іншими країнами, з населенням більше 250 тисяч чоловік. Враховувалося географічне положення, наявність природних ресурсів, а також політичні та соціальні особливості суспільства, що склалися в державі.

Всього в списку вчених 20 держав, які розділили на підгрупи - непридатні для виживання і найбільш придатні. У добірці лідирують три країни: Австралія, Нова Зеландія та Ісландія. Ці держави, на думку авторів статті, мають все необхідне, щоб зберегти людство під час глобальної пандемії і стати основою для побудови нового суспільства.

"Це країни з високим ВВП, самодостатні у виробництві продуктів і видобутку енергії, а також досить віддалені", - підсумовують вчені.

Решта країн (серед яких - Японія, Барбадос, Куба, Ямайка, Фіджі) також розглядалися, але вони менш придатні на думку вчених.

"Деяким з розглянутих острівних країн не вистачало ресурсів, в тому числі енергоносіїв, а також соціального капіталу і політичної стабільності для ефективної взаємодії (людей - ред.) після катастрофи", - пояснили свої оцінки Бойд і Вілсон.

Дослідники визнають той факт, що ця методологія може мати ряд недоліків, які вони сподіваються виправити в подальших дослідженнях. Крім того, в майбутньому необхідно більш детально розглянути вплив кліматичних змін на лідируючі в їхньому списку країни.

Як повідомляв "Апостроф", на Заході розповіли сценарій Апокаліпсису, в разі, якщо почнеться ядерна війна між США і Росією.