RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Очі заливало гноєм: українка розповіла про жахи життя у полоні у бойовиків ДНР

Українська пенсіонерка Ольга Політова розповіла страшну історію затримання бойовиками ДНР 13 листопада 2015 року, подробиці життя у полоні та порятунок.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Українку затримали на блокпосту ДНР та почали допитувати про зв’язок з диверсійними розвід групами. В результаті українка просиділа у полоні два роки й півтора місяці: два роки й три тижні – в СІЗО, три тижні – в жіночій колонії в Сніжному.

Умови утримання були неналежними, адже не було навіть медичної допомоги. Коли жінка запропонувала працювати лікарем у медпункті – їй відмовили, попри те, що вона дипломований спеціаліст.

"Вони відмовили, бо хотіли мені гіршого – разом з наркоманами і вбивцями тримати в загоні […] Оті туалети, які без кінця забиваються, оті обпльовані інфекціями раковини, а поруч з тобою хто завгодно – і з туберкульозом, і з сифілісом, і з гепатитом. У камерах було від 6 до 14 людей. Я старалась там нічого не їсти. Іноді – кашу й хліб брала. Передачі були двічі на місяць, але їх могли їсти всі, хто був у камері, за два-три дні. Усіх тримали разом – політичних і кримінальних. Я пройшла 8 камер", - розповіла жінка.

Жінка додала, що ставлення до неї було жахливе. Коли полонену привезли у камеру, то неї почався гнійний кон’юнктивіт. Чотири доби очі заливало гноєм. Однак, ніхто не надав медичної допомоги.

"Працювати примушували в обов’язковому порядку. За мною закріпили роздягальню. Уявіть: всі приходять і в кишенях приносять жужелицю, кидають на підлогу, аби я прибирала, мила. Знущались, принижували. Були люди, які ставились до мене з повагою, але це одиниці", - пояснила вона.

Полонену звільнили 27 грудня 2017 року, коли був великий обмін.

Як повідомляв "Апостроф", раніше опублікували ексклюзивні фотографії того, як зустрічають українських полонених в аеропорту під Києвом.