RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Орган для "обілечування": журналіст розповів про головну функцію, до якої готують комісію по азарту

Те, як у проекті закону "Про державне регулювання діяльності у сфері організації і проведення азартних ігор" виписані функції та права комісії, яка контролює гральний бізнес, робить її свідомо неефективною.

Про це заявив редактор "Наших грошей" Юрій Ніколов, відповідаючи на питання "Апострофа" в ході онлайн прес-конференції на сайті "Інформатор".

"З огляду на, як саме зараз ця комісія виписана в законопроекті, не має ніякого значення прізвище людини, яка туди буде призначена. Оскільки автори законопроекту прописали, що "глава уповноваженого органу може бути звільнений, в разі грубого порушення службових обов'язків і наявності інших підстав". Тобто, уряд може на рівному місці вирішити, що людина щось грубо порушила, наприклад - запізнилася на роботу. І керівнику цього органу, щоб його не звільнили за "грубе порушення", доведеться виконувати всі забаганки з Грушевського", - вважає Ніколов.

Він також зазначив дивину, що зашита вже у назві цього органу - "Комісія з розвитку та регулювання азартних ігор". Недоладність, на думку редактора "НГ", полягає в тому, що весь закон і зазначений в ньому регулюючий орган створюються, перш за все, щоб захистити 90% населення, які виступають проти "ігорки", від засилля азартного бізнесу. Тут же прямо вказується на те, що цей бізнес влада навпаки, хоче підтримувати і розвивати.

Також Ніколов відзначив суттєві корупційні ризики, закладені в розділі законопроекту про уповноважений орган, що регулює гральний бізнес.

"Як мені здається, цей орган створюється, в тому числі, для якоїсь "урядової каси", для "обілечування" гральних салонів. Тому що, коли він почне працювати, саме він почне стежити за закриттям салонів. При цьому він буде змушений проводити безліч перевірок ... Є підрахунки, що перевірити всі він зможе тільки за п'ять років. Це означає, що кудись вони (представники Комісії, - ред.) поїдуть вже завтра, а кудись - через три роки. І всі ці три роки ті, до кого вони не їдуть, працюватимуть з чимось нелегальним. Скільки грошей ці нелегали будуть готові запропонувати, щоб уповноважений орган не влаштовував у них перевірку завтра? Ось, скільки запропонують, стільки і будуть тиснути на цей уповноважений орган. Яку людину туди потрібно призначити, щоб не вівся на таку спокусу? Хіба що - кіборга", - вважає Ніколов.