RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Колишній адвокат Лікарчук гальмує розслідування справи свого батька за фальсифікацію результатів ЗНО - розслідування

Колишній адвокат і керівник юридичної компанії Kinstellar Костянтин Лікарчук намагається впливати на судову систему, щоб спустити на гальмах кримінальну справу за обвинуваченням свого батька Ігоря Лікарчука у фальсифікації результатів зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це пише Юлія Вакумова в розслідуванні "Чому ГПУ і Новосад забули про справу Лікарчука і підробку результатів ЗНО".

Автор вказує, що екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук звинувачується в скоєнні злочинів за шістьма статтями Кримінального кодексу України.

"Лікарчуку інкримінуються ст.191 (привласнення, розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем), ст.205 (фіктивне підприємництво), ст.209 (відмивання грошей, отриманих злочинним шляхом), ст.255 (створення злочинної організації), ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією), ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України", - пише автор.

У статті вказується, що Ігор Лікарчук не тільки завищував результати ЗНО шляхом втручання в роботу системи, але разом зі своїми заступниками вносив зміни в програмне забезпечення "Спрут", змінюючи і знищуючи інформацію, яка зберігалася на серверному обладнанні.

"Лікарчук разом зі своїми подільниками створили ряд фірм, на які виводили бюджетні кошти за надання неіснуючих різних послуг, чим завдали збитків державі на суму в 4 мільйони гривень", - вказується в матеріалі.

Ключову роль в питанні гальмування розгляду справи, як пише автор, грає син обвинуваченого - колишній адвокат Костянтин Лікарчук.

"Зберігаючи вплив на Солом'янський суд, Костянтин Лікарчук поставив на гальма розгляд справи свого батька. Засідання призначалися з великими перервами і переносилися з формальних причин. За час розгляду справи чотири рази змінювалися судді: в 2017, 2018 і два рази в 2019 році", - йдеться в статті.

Ігор Лікарчук обіймав посаду директора Українського центру оцінювання якості освіти з 2006 і з 2014 по 2015 роки. Як було встановлено органами слідства, в 2014-2015 роках для більш ніж 200 абітурієнтів були завищені результати тестування. Серед таких абітурієнтів - діти суддів, які можуть сприяти Ігорю Лікарчуку в уникнення кримінального переслідування.

У вересні цього року Костянтину Лікарчуку зупинили дію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю за вчинення дисциплінарного проступку.