RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Києві відкрили мурал, присвячений проблемам людей без громадянства: фото

У четвер, 7 листопада Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) відкрило мурал у Києві у рамках відзначення 5-річчя глобальної кампанії з викорінення безгромадянства, яке часто зачіпає найуразливіші й стигматизовані групи людей.

Про це повідомляє кореспондент "Апострофа".

Люди без громадянства часто ізольовані від суспільства, а відсутність офіційного статусу позбавляє їх базових прав людини - права на реєстрацію народження, освіту, отримання медичних послуг, одруження, працевлаштування, і навіть на свідоцтво про смерть. Проблема стосується більш ніж 10 мільйонів осіб в світі, а в Україні проживає найбільша в Європі кількість людей з таким ризиком, більше 35,6 тисяч осіб, серед яких люди, громадянство яких залишалося невизначеним після розпаду Радянського Союзу, і які все ще мають радянські паспорти. Також у багатьох громадян України немає свідоцтв про народження та паспортів, що наражає їх на ризик безгромадянства - це діти, народжені на непідконтрольній уряду території, а також роми, які не отримали паспорт.

Агентство ООН у справах біженців підтримало ідею авторки муралу, української художниці Катерини Рудакової, яка надихнулася історією 6-річного хлопчика, який намалював собі олівцями паспорт України. Художниця хотіла донести, що паспорт громадянина України, є недоступним для мільйонів людей, які проживають на непідконтрольних територіях. За даними статистики, станом на грудень 2018 року приблизно 49 тисяч дітей, народжених у непідконтрольних Донецькій та Луганській областях не отримали свідоцтв про народження України.

"УВКБ ООН та партнери надали правову допомогу 2,064 недокументованим особам у Київській, Харківській, Одеській, Закарпатській, Донецькій та Луганській областях. Агентство покриває збори та надає безкоштовну правову допомогу у вищезгаданих областях України, доступ до паспортних документів значно б покращився, якби уряд включив недокументованих громадян до суб’єктів на яких розповсюджується вторинна безоплатна правова допомога, а також скасував деякі адміністративні та судові збори", - повідомляє сайт агентства.

УВКБ ООН вказало, що підтримує запровадження процедури встановлення безгромадянства в Україні. Ця процедура створила би шлях до ідентифікації та легалізації людей, які не мають документів і не мають громадянства.

"Гарна новина, що Верховна Рада зареєструвала новий законопроект щодо процедури визначення безгромадянства. Текст було розроблено консультативно МВС, Державною міграційною службою, членами парламенту та представниками громадянського суспільства, і він відображає міжнародно-правові стандарти… Наприклад, Киргизька республіка змогла повністю викорінити проблему безгромадянства, надавши документи більш ніж 13 тисячам своїх недокументованих громадян ", – зазначив представник УВКБ ООН Пабло Матеу.

Нещодавно Агентство ООН у справах біженців нагородило 13 працівників держслужб з п’яти областей України, які досягли найкращих результатів в питаннях подолання безгромадянства. Були нагороджені представники Державної міграційної служби та місцевих відділів державної реєстрації актів цивільного стану територіальних управлінь юстиції в Донецькій, Закарпатський, Одеській, Харківській та Київській області.

"До завершення глобальної кампанії IBelong залишилось лише п’ять років. Для багатьох людей це буде ще п’ять років у бідності, відсутності доступу до основних послуг та прав. Ми повинні зробити все можливе, щоб зупинити дискримінацію та покласти край безгромадянству в Україні", - зазначив Матеу.