RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Назад до лихих 90-х: один з засновників УБОЗ пояснив різке зростання злочинності в Україні

Після Євромайдану в Україні збільшився рівень вуличної і побутової злочинності через низку причин.

Про це "Апострофу" розповів один із засновників УБОЗ Валерій Кур.

За його словами, катастрофічно злочинність не зросла, проте протидія держави знизилася і зловмисники, особливо низові, яких важко контролювати, це відчувають.

"Грабежі, розбої, крадіжки, особливо некваліфіковані - дуже складно контролювати. Немає протидії зі сторони держави. У населення - десятки мільйонів одиниць зброї та вибухових речовин на руках. Головною протиборчою ланкою має бути МВС. А виходить, що недореформованость, корупція, бюрократія й інші чинники і призводять до того, що політично заангажоване Міністерство стало інструментом у руках політичної та економічної структури, і там не до боротьби зі злочинністю", - говорить Кур.

Творець кримінальної розвідки УБОЗ вважає, що в нинішньому МВС не вистачає професіоналів, які можуть працювати над розкриттям злочинів.

"Зараз неймовірне співвідношення - 1 співробітник на 100 матеріалів - такого не було ніколи. Вулична злочинність, побутова злочинність - зашкалює. Відсоток розкриття злочинів дуже низький. Статистика нас обманює - каже, що все добре, і рівень довіри високий, і розкриття високе. А ми розуміємо, що маса злочинів настільки велика, що заяви просто не встигають реєструвати. Це перше. А друге, що найстрашніше - не реєструють навмисне. Це вже злочин зі сторони правоохоронців", - зазначає екс-оперативник.

Кур також вважає, що головною причиною зменшення здатності держави реагувати на злочинність є заполітизованість призначень в силових відомствах.

"Зараз тих, хто бореться зі злочинністю реально - одиниці. А воєнізована, силова частина МВС роздута до небувалих розмірів. Усім же відомо, що зі злочинністю борються не автоматами і бронетранспортерами, і не озброєними до "зубів" спортивними і сильними молодими людьми, а професіоналами - слідчими, операми, експертами, які, частенько, за десятки років хорошої роботи і пістолет жодного разу не застосовували, і битися не вміють, та й здоров'ям від такої роботи "не блищать". І сьогодні ця маленька купка профі, не встигає, як у нас кажуть, навіть "кинути у справу папірець" про те, зробив, а зробити щось у справі - і поготів", - стверджує Кур.

У той же час, за його словами, злочинність спрощується і в неї втягуються люди не пов'язані кримінальними "поняттями", і здатні здійснювати речі, які знаходяться під забороною для бувалих "злодіїв".

"У "нормальному" злочинному середовищі, за їхніми поняттями, не можна вбити людину за сто доларів, особливо злодію. Кишеньковий злодій ніколи не повинен застосовувати зброю проти потерпілих. Він або "скидає" вкрадене, або здається, або краде класно, що його не спіймають. І, як правило, справжній злодій працює сам або в парі. А тут - групами! З жінками, із залученням так званих артисток - якщо, не дай Бог, хтось щось помітить, починається "базар". Це неприпустимо навіть за злочинними поняттям. Значить, з'явилися голодні люди, яким байдуже", - розповідає Кур.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Правоохоронці не контролюють злочинність в Україні або "кришують" її - засновник УБОЗ.