RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Треба міняти філософію: експерти МЦПД опублікували дослідження щодо ефективності допомоги ЄС Україні

Обсяг фінансової допомоги ЄС складає в Україні - 6 євро на душу населення, а середній рівень в інших країнах - 30 євро.

Про це йдеться у дослідженні Міжнародного центру перспективних досліджень.

Під фінансовою допомогою розуміється як безповоротна допомога, так і поворотна (позики): разом за період 2014-2019 рр. це 15 млрд євро, з них 13 млрд - позики, із яких Україна використала лише 5 млрд євро.

З 2021 року почнеться новий етап фінансових відносин між Україною та ЄС.

У центрі вважають, що на цьому етапі вкрай важливо змінити філософію підтримки: перейти від переважно консультативної допомоги та кредитування до інвестування через структурні фонди ЄС, фонд допомоги країнам перед набуттям членства в ЄС, фонд допомоги країнам Східного партнерства.

Кандидатка юридичних наук, експертка в галузі права МЦПД Катерина Москаленко прокоментувала дослідження, та вказала на актуальність проблеми збільшення допомоги для України.

"Дійсно, проблемами фінансування України з Європейського союзу є не лише недостатній розмір отриманої допомоги, а й мала ефективність освоєння вже отриманих Україною коштів. Попри це, на думку Міжнародного центру перспективних досліджень, актуальним є питання збільшення фінансування ЄС України. Це може бути зроблене шляхом: розширення вже існуючого (через програму Interreg) доступу України до європейських інвестиційних та структурних фондів; прийняття в ЄС політичного рішення щодо створення окремого фонду допомоги країнам, які підписали угоди про асоціацію з ЄС; надання доступу Україні до фонду допомоги країнам перед набуттям членства у ЄС", - вказала вона.

Катерина МоскаленкоФото: Апостроф / Дмитро Олійник

Слід зазначити, що фінансовий сектор у 2014-2019 роках не входив до стратегічних напрямів підтримки. Загальний прогрес реалізації плану заходів з виконання Угоди про асоціацію з ЄС по цьому напряму -19%.

У МЦПД вказують, що саме прогрес у здійсненні реформ надасть доступ до фінансових ресурсів ЄС.