RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Є "лазівка": експерт вказав на серйозну проблему з покаранням за незаконне збагачення в Україні

Юрист Віталій Титич вказав на серйозну проблему з законом КК 3685 "Незаконне збагачення", нова стаття якого набрала чинності 28 листопада.

Про це повідомляє "Апостроф".

"Незаконне збагачення - це не дія, а стан, який криміналізований. Він передбачає, що до цього стану (незаконного збагачення, - "Апостроф") підозрюваним були здійснені певні корупційні дії, які підпадають під інші статті Кримінального кодексу. Тому мова йде про основні корупційні злочини, а незаконне збагачення - це вже наслідки цих злочинів", - зазначив Тітич.

Він звернув увагу на те, як ця стаття повинна працювати насправді і як це треба контролювати.

"Наприклад, детектив НАБУ бачить, як чиновник при своїй скромній зарплаті приїжджає на роботу на золотому Porsche. Детектив вносить факт в ЄРДР і звертається до судді з клопотанням про проведення негласних слідчих дій. І шляхом негласних слідчих дій встановлюється цілий перелік конкретних корупційних злочинів, які здійснював чиновник і в результаті яких він, гіпотетично, міг отримати таке незаконне збагачення. Зібравши докази, пред'являються вже звинувачення за сукупністю злочинів. Але не довівши самі злочини, чиновника можна посадити за незаконне збагачення. За аналогією, як Аль Капоне посадили за несплату податків. Для цього така стаття і потрібна і працює в інших країнах", - розповів він.

Але проблема в тому, що поки не ясно, як це буде працювати в українських реаліях. Нагадаємо, що стару редакцію статті прийняли в лютому 2015 року, а скасували в лютому 2019 року. Але за ці 4 роки, поки вона діяла, жодного вироку суду по незаконному збагаченню чиновників не було. Так, НАБУ рапортував про порушення 65 кримінальних справ на загальну суму збитків державі в 500 мільйонів гривень. Але жодного вироку.

"Проблема всіх антикорупційних розслідувань була в тому, що звичайні судді, які в деякій мірі і самі були корупціонерами, просто блокували розгляд справ, - пояснив екс-нардеп Єгор Соболєв. - Наприклад, справа Романа Насірова слухалася з такою швидкістю, щоб правнуки Насірова стали дідусями, а вироку так і не було".

Нагадаємо, докладніше про прийняття резонансного закону читайте в матеріалі "Апострофа": Кримінальне чтиво: як Рада приймала закон про незаконне збагачення .