RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Звинувачували у "вбивства" росіян: з'явилася докладна розповідь ветерана АТО про затримання в Польщі

Причиною затримання за запитом Російської Федерації на польському прикордонному пункті Дорогуськ учасника війни на Донбасі і відомого активіста Ігоря Мазура "Тополі" стали звинувачення в тому, що він разом з Арсенієм Яценюком, Олегом Тягнибоком та Юрієм Шухевичем в 1995 році "вбивав російських солдатів" .

Про подробиці затримання і пред'явлених йому звинувачень ветеран АТО розповів "Апострофу".

За словами Ігоря Мазура, раніше у нього вже виникали труднощі з перетином польського кордону через те, що він був внесений у список SIS (Schengen Information System - "Апостроф") як особа, якій не бажано перебувати в ЄС через те, що він нібито належать до екстремістських організацій.

"Тоді мене не пустили, тому що німці подали на мене, як на екстреміста. Я тоді прийшов з'ясовувати ситуацію в польське посольство. З'ясувалося, що німці внесли мене в список з подачі росіян, за те, що УНСО і "Правий сектор" вважаються в РФ екстремістськими організаціями. У цей список також включені Сергій Стерненко (голова одеського осередку "Правого сектора" в 2014-2017 році. - "Апостроф") та інші хлопці ", - розповів" Тополя ".

Під час останнього затримання Ігор Мазур вважав, що знову виникла та ж проблема і йому доведеться повертатися в Україну. Хоча на той час на прохання польської сторони він вже не фігурував в цьому списку і навіть мав польську візу в біометричному паспорті. Однак, на митниці його затримали, дозволивши зробити дзвінок адвокату.

"Як виявилося, подання було чисто від російського Інтерполу, в обхід міжнародного. Я питаю, а хіба так можна? Кажуть, якщо в комп'ютері є, значить можна", - згадував затриманий на кордоні ветеран АТО.

Після виконання формальної процедури затримання Росія повинна була протягом 7 днів передати польській стороні документи, які підтверджують, що Ігор Мазур скоїв злочини. Але навіть через 10 днів таких документів не було.

За словами Ігоря Мазура, звинувачення росіян базуються на свідченнях Олександра Малофєєва (член УНА-УНСО, якого визнали винним в Росії - "Апостроф").

"Він наговорив про те, як я вбивав, як Карпюк вбивав, як Яценюк вбивав, як Тягнибок вбивав, як Ярош вбивав. Все це лягло в основу кримінальної справи. Спочатку в справі фігурував навіть Юрій Шухевич. Сліпий Юрій Шухевич теж "вбивав" російських солдат... Також у вбивствах звинувачувався голова виконкому УНА-УНСО Ярослав Лагнюк, якому в 1995 році було 3,5 року ", - розповів" Тополя ".

Ігор Мазур повідомив про відверті фальсифікації, якими користувалися російські представники Інтерполу.

"Росіяни взяли нашу фотографію з Грузії, мого товариша Влада Мирончука намалювали стрілку і підписали -" Яценюк ". Мене на цьому фото не було, тому вони намалювали стрілку на самого високого і підписали її -" Мазур ". Найвищим виявився Микола Березовій, чоловік Тетяни Чорновіл, який загинув в Іловайську. На першій сторінці російського документа видно хрест УНСО, а зверху написано - "Конгрес українських націоналістів". Ці дебіли навіть сфальсифікувати нормально справа не можуть. Дітей роблять терористами, а Яценюка зробили моїм підлеглим, оскільки, за їхньою версією, я і Бобрович (Валерій Бобрович, керівник Головного штабу УНСО - "Апостроф") були командирами і мені підпорядковувалися два брати Тягнибоки, Ярош і маленький Ярик Лагнюк. Раніше були сини полку, а тепер виходить, що у нас дитячий садок був у підпорядкуванні ", - дивувався ветеран АТО.

Детальніше про брехливих звинувачень відомого українського активіста і ветерана АТО читайте в матеріалі "Апострофа": Мене звинувачують в тому, що ми катували російських солдатів - Ігор Мазур.