RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Вчені виявили могилу "валькірії", яка жила більше 1000 років тому: фото

Польський археолог Лешек Гарделя ідентифікував останки жінки, знайдені багато років тому на кладовищі вікінгів на датському острові Лангеланд.

Про це повідомило Міністерство науки та вищої освіти Польщі.

На думку вченого, типова слов'янська сокира, виявлена у могилі, дає підстави припускати польське походження жінка-воїна.

"При роботі в архівах я натрапив на матеріали про могилу жінки, похованої зі зброєю на середньовічному цвинтарі на датському острові Лангеланд. До сих пір ніхто не звертав уваги на те, що знайдену в цій могилі сокиру було виготовлений, ймовірно, на території сучасної Польщі" , - розповів доктор Гардела.

Також, на думку вченого, про слов'янське походження жінки говорить форма поховання ("камерна" могила з додатковою труною").

Повідомляється, що поховання було знайдено багато років назад. Вчені встановили, що в ньому була похована жінка. Однак до сих пір дослідники відмовлялися підтримати гіпотезу, що покійна була воїном, хоча могила і розташована на кладовищі вікінгів.

До останнього часу вважалося, що жінки-воїни у вікінгів існували лише в легендах. Їх називали валькіріями. Однак в останні роки археологи все частіше знаходять поховання жінок, похованих разом зі зброєю.

Мистецька реконструкція зовнішнього вигляду

Відомо, що знайденому похованню трохи більше тисячі років, про що свідчить знайдена в ньому арабська монета X століття. Вчений наголошує, що це була єдина могила на кладовищі, в якій знаходилася зброя.

"Присутність слов'янських воїнів в Данії була більш значною, ніж вважалося раніше. Тому наявність могили імовірно слов'янської жінки на датському кладовище не дивує", - заявив доктор Гардела.

Як повідомляв "Апостроф", в високогірному районі Вірменії в некрополі Боуер I археологи виявили скелет 20-річної жінки-воїна в похованні епохи Залізного століття.