RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

У головного українського дипломата знайшли "халупу" в елітному районі Києва: фото і відео

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко отримав від держави будинок в елітній заміській зоні.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Newsone.

Відзначають, що президент України Володимир Зеленський анонсував розпродаж майна Державного управління справами, але його перший помічник в міжнародних переговорах Вадим Пристайко відразу після призначення главою МЗС отримав доступ до державної дачі.

Таку інформацію з'ясували працівники ЗМІ під час журналістського розслідування. Вони дізналися, що міністр проживає в Конча-Заспі, коли журналісти доставили квіти на замовлення дружини Вадима Пристайко, але на територію, де розташовані елітні особняки, їх не пропустила державна охорона.

У той же час дружина міністра Інна Пристайко підтвердила факт володіння державною дачею. І навіть надала її фотографії.

Інна Пристайко зазначила, що орендна плата за користування державною дачею складає 10 000 гривень в місяць. Це трохи менше половини від офіційної зарплати міністра - 23 000 гривен.

"Досить великі гроші, я б сказала. Для такої "халупки", яку вони виділили, це великі гроші", - сказала вона.

Крім будинку в Конча-Заспі Вадим Пристайко вказав в декларації про доходи та майно п'ять квартир і ще одну недобудовц. Йому спільно з дітьми належать тільки дві, решта - у власності дружини. Таку кількість житла Інна Пристайко пояснила необхідністю, зазначивши, що кошти на квартири заробив чоловік-дипломат: "Мій чоловік був 18 років за кордоном. Посол у нас отримує 6000 євро зарплати на місяць".

Станом заміського будинку дружина міністра незадоволена. На вікнах злізла фарба, старі меблі, сантехніка і радянські килимки.

"Сьогодні міністру закордонних справ виділили це, а діти Литвина і діти Звягільського, і діти бог знає кого живуть, чесно скажу, просто в якихось абсолютно нереальних умовах", - прокоментувала дружина Вадима Пристайко.

Маєток родини Пристайко знаходиться по сусідству з дачею колишнього голови Конституційного суду України часів Януковича Анатолія Головіна, колишнього голови Верховної Ради Володимира Рибака, депутата Юхима Звягільського, колишнього керівника державної охорони Валерія Гелетея, екс-спікера Володимира Литвина та екс-президента Леоніда Кучми. Їх будинки значно відрізняються в плані розкоші від дачі Пристайко, адже колишні високопоставлені чиновники скористалися відомою схемою виведення майна в приватну власність.

Втім, на думку експертів, гарантій, що будинок Вадима Пристайко також згодом не перетвориться в елітний котедж, теж немає.

"Одна зі схем - будівля прийшла в непридатність. Юридично оформляється відповідний акт і відбувається повна реконструкція", - відзначає доктор юридичних наук Віталій Журавський.

Як повідомляв "Апостроф", журналісти зробили виписку з держреєстру всього майна, яке записано на главу Офісу президента Андрія Богдана.