RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Археологи знайшли загадкові "шапки" стародавніх єгиптян: опубліковані фото

Вчені та археологи вперше ідентифікували дві незвичайні "шапки", виготовлені з воску, які прикрашали голови скелетів віком 3300 років.

На незвичайні знахідки дослідники наткнулися на кладовищах єгипетського міста Ахетатен.

Вчені вважають, що така знахідка може раз і назавжди вирішити кілька гіпотез про значення цих головних уборів. Також можна буде визначити, якою була їхня функція в ті часи.

"Розкопки двох конусів з кладовищ підтверджують, що тривимірні головні конуси на восковій основі іноді надягали на мертвих в Стародавньому Єгипті, і що доступ до цих об'єктів не був обмежений вищої елітою. Відкриття підтримує ідею про те, що живі також носили такі головні убори, хоча до цих пір важко визначити, як часто і чому", - говорять фахівці.

У мистецтві такі конуси зустрічаються дуже нерідко. Їх зображували на головах гостей на банкеті або власників гробниць. Крім того, такі конуси зображували на головах людей, які ловлять рибу і полюють в загробному житті.

Всього було виявлено два скелети: жінки близько 29 років і особі з невстановленою статтю у віці від 15 до 20 років.

Обидва поховання були простими, що може означати, що головні конуси призначені не тільки для високопоставлених членів суспільства. Також не виключено, що робітничий клас банально повторював за високими чинами.

Також вчені розвіяли гіпотезу про те, що конуси заповнювалися запашним маслом. В ході аналізу на головних уборах не виявлено слідів масла і будь-яких інших ароматизаторів.

Нагадаємо, що в В Омані, в провінції Дібба Аль-Байя, виявили гробницю залізного віку з древнім єгипетським амулетом.