RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Топові українські ВНЗ можуть спалахнути слідом за одеським коледжем: названі головні проблеми

Головні університети України перевірили на пожежну безпеку, проте результати не порадували.

Про це повідомляє "Апостроф".

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Згідно з наказом №114 Головного управління ДСНС в місті Києві від 15 лютого 2019 року, планова перевірка КНУ на предмет "дотримання законодавства в сфері техногенної та пожежної безпеки" повинна була пройти в березні цього року. Рятувальники повинні були обстежити факультети КНУ та гуртожитку для студентів. Всього 35 об'єктів. Однак, згідно з даними Інспекційного порталу, така перевірка не проводилася.

Однак, ДСНС перевіряла об'єкти КНУ в 2018 році. У приціл рятувальників потрапили гуртожитку університету, кілька факультетів і будівель, що належать ВНЗ.

Що стосується гуртожитків, то найпоширеніші порушення пожежної безпеки тут: використання електрочайників в кімнатах студентів, відсутність вогнегасників в деяких приміщеннях, а також планів евакуації. Але це ще, як то кажуть, квіточки. Так само, як і в коледжі в Одесі, гуртожитки КНУ, згідно з даними перевірок, не обладнані ні автоматичними пожежними сигналізаціями, ні системами оповіщення про пожежу. А в тих гуртожитках, де пожежні сигналізації є, вони просто не працюють, наприклад, в гуртожитку №15.

І така ж "хвороба" була виявлена не тільки в гуртожитках, а й на факультетах КНУ, які перевіряли рятувальники: економічному, механіко-математичному, фізичному, комп'ютерних наук та кібернетики.

Львівський національний університет імені Івана Франка

За даними Міносвіти, в цей ВНЗ в 2019 році було подано 36078 заявок на вступ. Але, так само як і у випадку з КНУ, університет у Львові на предмет пожежної безпеки в 2019 році ніхто не перевіряв.

Але перевіряли в 2018 році. За результатами цієї перевірки ДСНС знайшли в ЛНУ 42 порушення техніки пожежної безпеки. Найсерйозніші з них: неробоча система протипожежної безпеки, відсутність схем евакуації в гуртожитках, не відремонтовані пожежні водойми біля висотних будівель гуртожитків, неповна комплектація пожежних щитів. Також на вікнах факультету управління фінансами та бізнесом рятувальники помітили решітки, які не розкриваються і не розсуваються, а це значить, що в разі надзвичайної ситуації студенти не зможуть покинути будівлю через вікна першого поверху.

КПІ ім. Ігоря Сікорського

У рейтингу найбільш затребуваних ВНЗ України КПІ ім. Сікорського на третьому місці. У 2019 сюди виявили бажання вступити 35242 випускника.

В цьому році рятувальники перевіряли тільки оздоровчу базу "Маяк" в селі Лазурне Херсонської області, яка знаходиться у відомстві КПІ.

За результатами цієї перевірки ДСНС виявила 82 порушення в адміністративних і житлових корпусах бази: пожежні системи оповіщення виробили свій ресурс, договору на техобслуговування системи пожежної сигналізації у "Маяка" немає, а вогнегасників, звичайно ж, не вистачає.

У минулому, 2018 році, рятувальники знайшли 37 порушень пожежної безпеки в головному корпусі КПІ №1. Крім нестачі вогнегасників і відсутності планів евакуації, ДСНС констатувала, що шляхи евакуації в головному корпусі захаращені меблями та обладнанням, а двері на шляхах евакуації не відкриваються в напрямку виходу з будівлі корпусу. Крім того, на вікнах стоять грати, які без зварювального апарату просто не зняти, а елементи з'єднання пожежних кранів, рукавів та ручного пожежного ствола не однотипні, а, отже, якщо буде НП, конструкція просто не збереться. Ну і вже "класика": приміщення корпусу не обладнані системою оповіщення про пожежу, а деякі приміщення ще й не обладнані системою сигналізації.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зараз все будуть горіти: чому пожежа в одеському коледжі "планувався"