Топові українські ВНЗ можуть спалахнути слідом за одеським коледжем: названі головні проблеми

Головні університети України перевірили на пожежну безпеку, проте результати не порадували.

Про це повідомляє "Апостроф".

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Згідно з наказом №114 Головного управління ДСНС в місті Києві від 15 лютого 2019 року, планова перевірка КНУ на предмет "дотримання законодавства в сфері техногенної та пожежної безпеки" повинна була пройти в березні цього року. Рятувальники повинні були обстежити факультети КНУ та гуртожитку для студентів. Всього 35 об'єктів. Однак, згідно з даними Інспекційного порталу, така перевірка не проводилася.

Однак, ДСНС перевіряла об'єкти КНУ в 2018 році. У приціл рятувальників потрапили гуртожитку університету, кілька факультетів і будівель, що належать ВНЗ.

Що стосується гуртожитків, то найпоширеніші порушення пожежної безпеки тут: використання електрочайників в кімнатах студентів, відсутність вогнегасників в деяких приміщеннях, а також планів евакуації. Але це ще, як то кажуть, квіточки. Так само, як і в коледжі в Одесі, гуртожитки КНУ, згідно з даними перевірок, не обладнані ні автоматичними пожежними сигналізаціями, ні системами оповіщення про пожежу. А в тих гуртожитках, де пожежні сигналізації є, вони просто не працюють, наприклад, в гуртожитку №15.

І така ж "хвороба" була виявлена не тільки в гуртожитках, а й на факультетах КНУ, які перевіряли рятувальники: економічному, механіко-математичному, фізичному, комп'ютерних наук та кібернетики.

Львівський національний університет імені Івана Франка

За даними Міносвіти, в цей ВНЗ в 2019 році було подано 36078 заявок на вступ. Але, так само як і у випадку з КНУ, університет у Львові на предмет пожежної безпеки в 2019 році ніхто не перевіряв.

Але перевіряли в 2018 році. За результатами цієї перевірки ДСНС знайшли в ЛНУ 42 порушення техніки пожежної безпеки. Найсерйозніші з них: неробоча система протипожежної безпеки, відсутність схем евакуації в гуртожитках, не відремонтовані пожежні водойми біля висотних будівель гуртожитків, неповна комплектація пожежних щитів. Також на вікнах факультету управління фінансами та бізнесом рятувальники помітили решітки, які не розкриваються і не розсуваються, а це значить, що в разі надзвичайної ситуації студенти не зможуть покинути будівлю через вікна першого поверху.

КПІ ім. Ігоря Сікорського

У рейтингу найбільш затребуваних ВНЗ України КПІ ім. Сікорського на третьому місці. У 2019 сюди виявили бажання вступити 35242 випускника.

В цьому році рятувальники перевіряли тільки оздоровчу базу "Маяк" в селі Лазурне Херсонської області, яка знаходиться у відомстві КПІ.

За результатами цієї перевірки ДСНС виявила 82 порушення в адміністративних і житлових корпусах бази: пожежні системи оповіщення виробили свій ресурс, договору на техобслуговування системи пожежної сигналізації у "Маяка" немає, а вогнегасників, звичайно ж, не вистачає.

У минулому, 2018 році, рятувальники знайшли 37 порушень пожежної безпеки в головному корпусі КПІ №1. Крім нестачі вогнегасників і відсутності планів евакуації, ДСНС констатувала, що шляхи евакуації в головному корпусі захаращені меблями та обладнанням, а двері на шляхах евакуації не відкриваються в напрямку виходу з будівлі корпусу. Крім того, на вікнах стоять грати, які без зварювального апарату просто не зняти, а елементи з'єднання пожежних кранів, рукавів та ручного пожежного ствола не однотипні, а, отже, якщо буде НП, конструкція просто не збереться. Ну і вже "класика": приміщення корпусу не обладнані системою оповіщення про пожежу, а деякі приміщення ще й не обладнані системою сигналізації.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зараз все будуть горіти: чому пожежа в одеському коледжі "планувався"