RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Найдовша ніч у році: що не можна робити в день зимового сонцестояння

У неділю, 22 грудня, в Україні настане зимове сонцестояння: Сонце буде перебувати на мінімальній висоті над горизонтом, а довжина світлового дня складе всього 7 годин.

У той же час, ніч з 21 на 22 грудня триватиме близько 17 годин, і це буде найдовша ніч за рік. В день зимового сонцестояння Сонце зійде на південному сході і зайде на південному заході, воно опише найкоротшу дугу на небі.

З цього моменту в Північній півкулі починається астрономічна зима, день поступово буде збільшуватися, а ніч зменшуватись.

Дню зимового сонцестояння в народних традиціях приділяється дуже багато уваги. Вважається, що в цей час можна легко залучити в своє життя позитивні зміни, матеріальний достаток і благополуччя. Це ідеальний час для здійснення обрядів.

Зокрема, страви зі свинини є обов'язковими елементами застілля в більшості країн, які відзначають зимове сонцестояння. Таке відображення звичаю приносити в цей день клятви на кабанячій голові. Кажуть, що якщо підтримати цю традицію, то цілий рік вас буде супроводжувати удача.

Не варто влаштовувати в цей день галасливі вечірки, але й самотності слід уникати. Найкраще провести День зимового сонцестояння в колі сім'ї або близьких друзів.

Астрологи також мають свою думку з приводу того, що можна, а чого не можна робити в цей день. За їх словами, на день зимового сонцестояння не можна мати незакінчені справи і борги. Тому до 22 грудня потрібно віддати позичені гроші і завершити всі розпочаті проекти.

В цей день, як вважається, не можна перебувати в брудній квартирі, інакше неприємності будуть переслідувати вас весь рік. Тому 21 грудня варто провести генеральне прибирання.

Крім того, стверджують, що в цей день не можна нікому відмовляти в проханнях. Варто бути щедрим і не скупитися. Також вважається, що розпочаті в цей день справи завершаться успішно, а загадане бажання здійсниться.

Само собою, що без народних погодних прикмет такий важливий день не обходиться. За повір'ями, є відразу ряд важливих моментів, на які варто звернути увагу.

  • Іній на деревах 21 і 22 грудня - чекай високого врожаю зернових.
  • Ідіть в сад 22 грудня і трусіть яблуні і груші для відмінного врожаю.
  • Щоб дізнатися, яку погоду чекати 31 грудня, помічайте погоду на день зимового сонцестояння. Яка погода 22, така ж і 31 грудня.
  • Напрямок вітру в сонцестояння залишиться без змін до дня рівнодення 22 березня.
  • 12 днів, починаючи з 22 грудня, роблять прогноз погоди на наступні 12 місяців вперед. Предки завжди відстежували ці дні, щоб скласти свій погодний календар. 22 грудня показувало, якою буде погода в січні, 23 - в лютому і так далі.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилося кумедне відео святкування Дня святого Миколая на передовій на Донбасі.