RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Майже як в Європі: експерти вказали на важливий момент з підвищенням пенсійного віку в Україні

Якщо підходити до питання підвищення пенсійного віку в Україні суто з професійної точки зору, то така пропозиція виглядає цілком розумною.

Про це сказав "Апострофу" колишній заступник глави Пенсійного фонду України Віктор Колбун.

"Збільшення пенсійного віку буде на користь людям 1970-80-х років народження, оскільки у них може бути порівняно невеликий страховий стаж, так як, швидше за все, як мінімум, половина цього контингенту стикалася з безробіттям, і отримати 30-35 років стажу їм буде не так просто", - заявив він.

Відзначимо, що також люди цього покоління стикаються з неофіційним працевлаштуванням, а воно не додає страхового стажу.

За словами Колбуна, є непростий економічний момент: "Ми говоримо, що потрібно створювати робочі місця для молодих, але, якщо збільшити пенсійний вік, ці місця можуть займатися людьми більш старшого віку".

Член ради пенсійного фонду "Соціальний стандарт" Віталій Мельничук зазначив, що певна логіка в пропозиції підвищити пенсійний вік є. За його словами, незважаючи на те, що в Україні середня тривалість життя істотно нижча, ніж в інших країнах Європи, середній вік власне пенсіонерів не такий вже й малий.

"За статистикою до пенсійного віку, тобто до 60 років, в Україні доживає 71% чоловіків і 89% жінок. Але, якщо чоловік дожив до 60 років, то, в середньому, за статистикою, він проживе до 74 років, а жінка - до 80 років ", - уточнив він.

Таким чином, додав фахівець, час, який українці в середньому живуть, перебуваючи на пенсії, не такий вже й маленький, навіть в порівнянні з Європою. А, враховуючи, що в європейських країнах пенсійний вік вищий, ніж в Україні, то в нашій країні, як не парадоксально, середній час після виходу на пенсію може навіть виявитися більшим, ніж в деяких з них.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Пенсійний вік: чому ініціативи влади можуть вивести людей на вулиці.