RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вода зі смаком посліду: під Дніпром розгорівся скандал через будівництво біогазової установки

Під Дніпром поруч з центральною станцією аерації КП "Дніпроводоканал" планують зберігати курячий послід для вироблення електроенергії на новій біогазовій установці. Активісти вважають, що ситуація може призвести до зараження води.

Про це повідомляє видання "Українські новини".

Так, 28 січня в селі Новоолександрівка Дніпровського району Дніпропетровської області пройдуть громадські слухання щодо будівництва біогазової електростанції компанії "БІО ЕНЕРДЖИ ДНІПРО" з переробки стічних вод і курячого посліду. Для України це перший подібний проект, але до нього є чимало зауважень.

Компанія планує переробляти осади стічних вод Центральної станції аерації КП "ДНІПРОВОДОКАНАЛ" в кількості до 2200 куб. м на добу і курячий послід в кількості до 140 т/добу для отримання електроенергії. Будувати станцію планують на території Новоолександрівської ОТГ Дніпропетровської області. Комплекс також буде призначений для зберігання сировини.

За словами голови громадської формування "Екологічний патруль" Тетяни Лампіки, переробка посліду погіршить екологічну ситуацію для жителів найближчих сіл.

"Там і зараз перевищення по аміаку в житловій забудові в кілька разів, а коли будуть возити курячий послід 140 т/добу, то показники будуть ще більше. Олексій Оржель (міністр енергетики та захисту навколишнього середовища) може сказати, що це альтернатива і т.п. Але як пояснити написане в Звіті по ОВС, що викиди парникових газів складуть 26126,9 т.? Це порушує Паризьку хартію, підписану Україною в 2016 році. Такий обсяг викидів можна порівняти з феросплавним заводом", - вказала активістка.

Близькість комплексу до житлових будинків не залишає людям шансу на життя без неприємних запахів і небезпеки зараження води і грунтів, оскільки комплекс буде знаходиться в 90 м від будинків садового товариства, де живуть люди, близько 350 м до села Кам'янка, до 450 м до села Ракшівка. Судячи з даних "Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів", відстань біогазової установки до жилих будинків повинна бути не менше 500 метрів.

Також відстань від комплексу до полів, де вирощують сільгосппродукцію, може бути всього 150 м. За словами Тетяни Лампіки, ситуація може призвести до зараження продуктів харчування.

Будівництво комплексу планується на березі річки Мокра Сура, яка впадає в Дніпро. Відстань між річкою і комплексом складає 250 м, тобто не витримана прибережна санітарно-захисна зона.

За інформацією платформи YouControl, фірма "БІО ЕНЕРДЖИ ДНІПРО" зареєстрована майже 3 роки тому в Дніпрі на вул. Космічній, 49Б. Основний вид діяльності - виробництво електроенергії. Керує підприємством Владислав Маєр.