RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Захистити робочі місця: в Києві тисячі аграріїв закликали президента звільнити главу НАБУ Ситника

Аграрії передали президенту України звернення з 30 тисячами підписів, в якому закликають звільнити корупціонерів і зупинити тиск на компанію "Укрлендфармінг", біля працівників аграрних холдингів "Укрлендфармінг" і "Авангард" були інші активісти, які приєдналися до їхніх вимог, провели мітинг під Верховною Радою та Офісом президента, де закликали захистити компанію від утисків правоохоронців.

Про це повідомляє УНІАН.

Аграрії виступали з вимогами припинити тиск силових органів на підприємство і звільнити директора НАБУ Артема Ситника, визнаного судом винним в корупції.

Під час виступу зі сцени операційний директор "Укрлендфармінг" Галина Ковток висловила надію, що вимоги 27 тисяч аграріїв, яким компанія дає роботу на селі і щорічно виплачує 3,5 млрд гривень зарплат, будуть почуті.

"Ми чекали, поки проблема вирішиться - тепер мовчати не будемо. Будемо голосно захищати компанію, щоб за стінами Верховної Ради і Офісу президента нас почули. Ми нічого не вкрали і не успадкували - все побудували власними руками. Сьогодні ми захищаємо своє. Тому "руки геть від "Авангарду", руки геть від "УЛФ"!", - заявила вона.

Керівник Зорянського відділення "Західної агропроізводітельной компанії" (входить в "Укрлендфармінг") Володимир Данилевський заявив, що обшуки правоохоронців лякають співробітників компанії і загрожують зриву робочого процесу.

"Це насторожує мене - керівника і співробітників, які хочуть працювати і отримувати зарплату, а не спілкуватися з детективами НАБУ. Ми стоїмо, щоб не втратити роботу. В Польщі чекають молодих людей, які вміють працювати. Зараз робиться все, щоб їх відправити з України і закрити наші робочі місця. Нас паралізували і поставили під загрозу посівну кампанію, людей, їх достаток", - прокоментував він.

Народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко пообіцяв зі сцени, що вимоги аграріїв будуть почуті, і Ситник не залишиться главою НАБУ.

"На чолі Національного антикорупційного бюро стоїть корупціонер, внесений до реєстру корупціонерів - як таке може бути? Він дискредитує інституцію, яка повинна боротися з топ-корупцією - але не з топ-підприємством, яке створює ВВП України, нарощує експорт і годує всю країну і півсвіту. Ми понесемо ваші вимоги до Верховної Ради, вони повинні реагувати на те, що ви приїхали боротися за свої права", - сказав він.

Аграрії перемістилися під Офіс президента, щоб передати звернення до Володимира Зеленського з підписами 30 тисяч співробітників і активістів. У зверненні містяться заклики до президента втрутитися і зупинити знищення важливого для економіки України підприємства, усунути корупціонерів і зберегти робочі місця. Аграрії просять призначити відповідальну особу, яка збере за столом переговорів представників держави і власників компанії для діалогу.

Мітингувальники залишили біля Офісу президента кілька тисяч запалених свічок зі своїми іменами, і заявили, що акція є попереджувальною - якщо до їхніх вимог не прислухаються, на вулиці вийде значно більша кількість людей.

Раніше власник групи компаній "Укрлендфармінг" і "Авангард" бізнесмен Олег Бахматюк назвав незаконними обшуки силовиків в його компанії у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту з "ВіЕйБі Банку", основним акціонером якого він був. Він заявив, що відкриті проти нього і компанії справи - це особиста помста директора НАБУ Ситника. Ситник визнаний судом винним в корупції через елітний відпочинок за чужий рахунок, і внесений до реєстру корупціонерів. Свідком сторони звинувачення в суді був радник сестри Олега Бахматюка.

"Укрлендфармінг" - український агрохолдинг, який керує найбільшим банком чорнозему - 500 тис га, займається вирощуванням сільськогосподарських культур і насіння, виробництвом цукру, тваринництвом і дистрибуцією сільгосптехніки. У його склад входить агропромислова група "Авангард", компанії якої спеціалізуються на виробництві курячих яєць (з проектною потужністю 1,6 млрд яєць на рік) і продуктів яєчної переробки, які експортуються в близько 40 країн.