RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Продавав немовлят за кордон: в Україні на топ-посаду претендує чиновник з "темним" минулим

Один з кандидатів на посаду ректора Харківської медичної академії післядипломної освіти Богдан Федак був фігурантом резонансної справи з продажу дітей за кордон у 1990-х роках.

Про це повідомила на своїй Facebook-сторінці колишня міністр охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Вона нагадала, що в 1990-х роках Богдан Федак очолював Львівську обласну клінічну лікарню, де, користуючись службовим становищем, допомагав діяти злочинній групі, яка продавала дітей на усиновлення за кордон.

"Після розкриття злочину його засудили до 2 років позбавлення волі. Після цього Федак не мав права займати посади в медичній галузі. На жаль, це справа, яку ще назвали "справа дітей" не завадила йому продовжити кар'єру в сфері охорони здоров'я", - зауважила Уляна Супрун.

За її словами, в 2000-х роках Богдан Федак став помічником народного депутата від СДПУ Ігоря Шурми, після чого очолив спочатку Харківську міську клінічну лікарню, а потім - обласну клінічну лікарню, де також відзначився корупційними скандалами. У 2018-2019 роках він був головою управління охорони здоров'я Харківської ОДА.

Уляна Супрун повідомила. що після того, як стало відомо, що Богдан Федак бере участь в конкурсі на посаду ректора Харківської медичної академії післядипломної освіти, співробітники навчального закладу написали відкритого листа до Міністерства охорони здоров'я України з проханням взяти під особистий контроль його проведення.

"У листі, зокрема, йдеться, що МОЗ України без пояснення відсторонило від участі в конкурсі на посаду ректора Академії трьох інших претендентів. Таким чином, на виборах залишилася кандидатура Федака та ще одна людина, яку працівники академії розглядають як технічну кандидатку. Усунені претенденти на посаду ректора звернулися до суду, щоб оскаржити такі вибори і можливі результати. А 07.02 під час першого туру виборів більшість колективу не проголосували за будь-якого з кандидатів, тим самим продемонструвавши свою позицію з цього фарсу", - написала в пості колишня міністр.

Як повідомляв "Апостроф", в п'ятницю, 31 січня, під будівлею Міністерства охорони здоров'я в Києві пройшла акція протесту через корупцію в медичній сфері.