RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

​Український адмірал зробив важливу заяву про військові кораблі, повернуті Росією

На початок літа 2020 року повернуті Росією українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" знову вийдуть в море у складі Військово-морських сил України.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на слова адмірала Ігоря Воронченка, командувача Військово-морських сил України.

Він зазначив, що зараз оформлені всі документи на постановку суден в ремонт.

"Ми склали перелік майна, яке було викрадено і зняте, передали його слідчим органам. Була балістична експертиза по обстрілу "Бердянська". Росіяни навіть не прибрали осколки снарядів. Зараз чекаємо приїзду адвокатів, які представляють Україну в міжнародних судах. Буде ще раз огляд катерів і буксира "Яни Капу", і в кінці наступного тижня катера "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир підуть на плановий ремонт", - поділився Воронченко.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

7 вересня 2019 року українських моряків повернули на батьківщину в рамках масштабного обміну полоненими між Україною і Росією.

А 18 листопада 2019 року, після 358 днів незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря біля Керчі, МБАКи "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" були передані Україні у нейтральних водах, відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

20 листопада вони прибули на базу ВМС ЗС України в Очаків. Захоплені судна прийшли не своїм ходом, а за допомогою буксирів, у практично знищеному стані. До цього часу їх не відновлювали в зв’язку зі слідчими діями та проведенням балістичної експертизи.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Більше про стан українських кораблів читайте в матеріалі "Апострофа" - Це не кораблі, а металеві болванки: що Росія зробила з захопленими у України бойовими катерами.