RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Захоплення спецслужбами Путіна українських моряків на Азові: відео допиту

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії опублікувала відео допиту чотирьох захоплених в Азовському морі українських рибалок в суботу, 15 лютого.

Відповідне відео опубліковано на YouTube.

На кадрах можна побачити капітана українського катера, який розповів, звідки і навіщо моряки вийшли в море.

"За документами, власник - людина знайома, а взагалі власником є я. Вийшли в море з села Райнівка Приморського району (Запорізька область, - "Апостроф") складом чотири людини", - сказав він на допиті.

Також, судячи з відео допиту, рибалок затримали за браконьєрство. На відео чоловік розповідає, що камбалу ловили сітками, а також про те, що знав про незаконність вилову камбали за допомогою будь-яких засобів.

Відзначимо, поки невідомі імена членів екіпажу захопленого в Азовському морі катера.

Нагадаємо, що це не перший випадок захоплення українських моряків в Азовському морі. Так, 25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" разом з екіпажем, які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

7 вересня 2019 року українських моряків повернули на батьківщину в рамках масштабного обміну полоненими між Україною і Росією.

А 18 листопада 2019 року, після 358 днів незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря біля Керчі, МБАКи "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" було передано Україні у нейтральних водах, відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

20 листопада вони прибули на базу ВМС ЗС України в Очаків. Захоплені судна прийшли не своїм ходом, а за допомогою буксирів, у практично знищеному стані. До цього часу їх не відновлювали в зв’язку зі слідчими діями та проведенням балістичної експертизи.