RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Вчені знайшли унікальну тварину, яка живе без кисню і не вміє дихати: фото

Ізраїльські біологи виявили паразита, який втратив мітохондрії і взагалі здатність до самостійного дихання киснем.

Про це повідомляє New Scientist.

"Він втратив здатність дихати киснем", - говорить Дороті Хучон з Тель-Авівського університету в Ізраїлі.

За її словами, до цих пір залишається загадкою, як цей паразит Henneguya salminicola, що вражає лосося, отримує необхідну енергію без споживання кисню. Раніше вважалося, що всі рослини і тварини використовують кисень для вироблення палива під назвою аденозинтрифосфат (АТФ), який стимулює клітинні процеси. Вироблення АТФ з кисню відбувається в структурах, званих мітохондріями.

Кожна мітохондрія має свій власний крихітний геном, який відділений від основного генома в ядрі клітини. Але коли Хучон і її колеги проаналізували ДНК Henneguya salminicola, то подумали, що допустили помилку. У паразита повністю була відсутня мітохондріальна ДНК.

Але подальші дослідження підтвердили цей висновок.

Незважаючи на те, що клітини H. Salminicola мають структури, схожі на мітохондрії, але вони не можуть виробляти ферменти, необхідні для використання кисню для виробництва АТФ.

"Це не справжні мітохондрії", - говорить Хучон.

За словами вчених, це означає, що H. salminicola є багатоклітинною твариною, яка може повністю обходитися без кисню.

"Є багато істот, які можуть обійтися без кисню протягом тривалого періоду часу, але жодна з них не може робити це протягом всього свого життя", - додає Нік Лейн з Університетського коледжу Лондона.

На даний момент дослідники не знають, чому H. salminicola втратив вищезгадану здатність, в той час як всі його найближчі родичі використовують кисень. Вчені також підкреслюють, що паразит нешкідливий для людини, але є серйозною проблемою для рибоводів, так як він стає причиною непривабливих білих плям на тілі зараженої риби.

Як інформував "Апостроф" раніше, вчені з США, Великобританії і Німеччині реконструювали обличчя одного з найдавніших предків людини - афгарського австралопітека, саме його називають першою людиною на Землі.