RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Стеження і провокації: в ЗМІ розповіли про "брудні" методи НАБУ, документи

Стеження за дітьми, інсценування ДТП, провокація подружньої зради зі зйомкою на камеру - ЗМІ показали документи, які доводять, що підлеглі Артема Ситника в НАБУ займаються шантажем з використанням незаконних і аморальних методів.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Документи, які показують, як НАБУ готує "розробку жертв", опублікувала "Страна". На прикладі інструкції з вербуванням службовця Нацбанку Віталія Ліщука, начальника одного з відділів департаменту банківського нагляду, можна отримати уявлення про методи, за допомогою яких в НАБУ отримують компромат.

У методичці для агентів Ситника йдеться, як можна потрапити в довіру до корупціонерів і провокувати їх на порушення. Йдеться про стеження, використання особистих пристрастей, стеження за дітьми людини, яка ще не отримувала звинувачень.

Наприклад, в ЗМІ розповіли про провокації ДТП і в якості вибачень - похід в паб за рахунок "кривдника" або інсценування пограбування, при якому чиновника рятує агент НАБУ, потім жертві пропонують знайомство і випивку. Також розповідають про метод "дівчині потрібна допомога" - дівчина просить клієнта про допомогу, оскільки потрапила в аварію. Описуються варіанти роботи через інтернет - як знайомства на Facebook. Для банкіра Ліщука було запропоновано участь у тест-драйві авто Mazda, де з ним знайомився агент. Після цього клієнта втягують у відносини - можуть запросити випити в баню і зняти те, що відбувається там, на відео.

"Під час відпочинку в лазні напоїти особу. Через деякий час організувати дівчат", - йдеться в інструкції.

На третьому етапі - пропозиція хабара за послуги, пов'язані з місцем роботи чиновника. Ліщука просили допомогти отримати депозит в VAB-банку.

На останньому етапі, якщо об'єкт погодився на хабар і це вдалося задокументувати - агент НАБУ повинен пред'явити зібраний компромат, очевидно з метою шантажу, при цьому згідно із законом провокація хабара є неприпустимою.

Раніше депутати Верховної Ради України зібрали 216 підписів під проектом постанови про звільнення Артема Ситника з посади директора НАБУ через корупцію. Ситник був визнаний судом винним в скоєнні корупційного правопорушення та внесений до відповідного реєстру корупціонерів НАПК.