RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Зеленського закликали ініціювати дисциплінарне провадження проти керівника ДПС Верланова

Представники громадської організації "Організований захист громадян" звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням ініціювати дисциплінарне провадження проти голови Державної податкової служби Сергія Верланова через порушення останнім присяги держслужбовця.

Представники ГО нагадали, що законодавством заборонено приймати громадян України на посади державної служби без проведення конкурсу і додали, що порядок проведення конкурсу на зайняття посад регламентується постановою КМУ (від 25 березня 2019 р. № 246).

Втім, Верланов, призначаючи директором департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів особу на ім'я Роман Гнатюк, порядку не дотримався, кажуть представники ГО - інформація про проведення конкурсу на посаду директорадепартаменту не була оприлюднена ні на сайті ДПС, ані на порталі служби, ні на інших спеціалізованих сторінках в інтернеті. Крім того, Гнатюк був призначений на посаду взагалі без проведення конкурсу, а шляхом переведення з посади завідувача сектором забезпечення діяльності заступника Міністра фінансів. Призначення Гнатюка у ДПС не відповідає суті "рівнозначна або нижча вакантна посада" за параметрами:

- штат сектору Мінфіну набагато менший за штат департаменту ДПС;

- розмір посадового окладу у Мінфіні (13,7 тис грн) менший за оклад керівника департаменту у ДПС (15,9 тис грн);

- переведення Гнатюка на посаду директора департаменту ДПС повинно було відбутися за погодження Міністра фінансів, дані про що у документах відомства на сайті відсутні;

"Посада директора департаменту ДПС і посада завідуючого сектором Мінфіну не є рівнозначними посадами за ознаками функціонального навантаження та вимог до професійної підготовки, а під час переведення Гнатюка Р.І. не прийнято д увагу вимогу ст. 41 Закону "Про державну службу", щодо урахування його професійної підготовки та професійних компетенції Гнатюка Р.І.", - йдеться у зверненні представників ГО до президента.

У ГО, посилаючись на ч. 2 ст. 38 Конституції України, наголосили, що право доступу до держслужби, а також служби в органах місцевого самоврядування базується на конституційному принципі рівності. Призначення Гнатюка на посаду директора департаменту без конкурсу призвело до порушення прав необмеженого кола громадян, в частині забезпечення права доступу до державної служби, кажуть у ГО.

Перед тим як отримати посаду голови ДПС, Верланов складав присягу держслужбовця, яка зобов'язує чиновника дотримуватися Конституції та законів України. Призначивши Гнатюка на посаду керівника департаменту ДПС без конкурсу, Верланов присягу порушив, що є підставою для притягнення чиновника до дисциплінарної відповідальності, кажуть у ГО.

"Просимо Вас як гаранта конституції ініціювати перед міністром фінансів України Уманським І.І. та прем'єр-міністром України Шмигалем Д.А. розгляд питання щодо порушення дисциплінарного провадження відносно голови ДПС Сергія Верланова в зв'язку з порушенням ним присяги державного службовця", - йдеться у зверненні.