RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Що потрібно для ефективної боротьби з коронавірусом в Україні: названі ключові моменти

Для уповільнення поширення COVID-19 в Україні і зменшення негативних наслідків економічної кризи слід створити спільні антикризові штаби представників влади і аналітичних центрів, вчених і експертів країни.

Про це повідомляється в заяві Міжнародного центру перспективних досліджень.

Зазначається, що штабів має бути кілька: соціально-економічний при Кабміні - для розробки заходів щодо запобігання погіршенню соціально-економічної ситуації в країні і для стимулювання економічного розвитку, політичний при Офісі президента - для забезпечення інклюзивного національного діалогу з ключових питань, в тому числі - щодо конфлікту на Донбасі.

"Влада зможе задіяти експертні та інтелектуальні ресурси громадського сектора та підвищити довіру суспільства до складних рішень, які приймаються для подолання кризової ситуації", - наголошується в заяві.

Експерти зазначають, що незважаючи на введені владою заходи безпеки, частина українців критично сприймає дії щодо боротьби з поширенням вірусу. На це впливає як мінімум знижена довіра до інститутів.

"Відсутність ефективної комунікації між суспільством і владою - це проблема № 1. Це стосується не тільки боротьби з пандемією, але і змін до Конституції, ринку землі, конфлікту на Донбасі і т.п. Загроза коронавіруса глибше ніж вплив на здоров'я українців, вона лежить в площині економіки. Складна економічна ситуація неминуче позначиться і на інших сферах", - йдеться в заяві.

Згідно із заявою, антикризові центри при вищих органах влади повинні здійснювати експертизу оцінки проблем і вироблення рішень в таких питаннях: зайнятість населення в період карантину, уповільнення поширення коронавіруса, врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Це сприятиме впровадженню нових правил гри в трикутнику "влада-громадськість-бізнес", участі сторін в процесі розробки публічних рішень, побудові партнерських відносинах між державним апаратом, громадськими інститутами і бізнес-структурами", - йдеться в заяві.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що 16 березня, президент Володимир Зеленський збирав олігархів і великих бізнесменів в Офісі президента. Про цілі зустрічі не повідомлялося.