RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Україна не готова до зустрічі з коронавірусом: лікар описав плачевну ситуацію і назвав вихід

В Україні повністю відсутня система контролю епідеміологічних загроз, в країні не навчають профільних фахівців, тому реакція на пандемію коронавіруса виявилася запізнілою.

Про це заявив керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, кандидат медичних наук, епідеміолог Андрій Александрін в інтерв'ю "Апострофу".

Він зазначив, що українські лікарі досі не можуть правильно встановити діагноз коронавірус у пацієнта, якщо не має відповідних тест-систем, і причиною цього є системна проблема з медичною освітою.

"Наша система не готова, на жаль. В Україні відсутня підготовка фахівців, яких називають госпітальними епідеміологами, фахівців з інфекційного контролю. Немає додипломної та післядипломної системи освіти, більшість медичних закладів до таких викликів не готові. Ми розповідаємо про можливі ризики. Якщо це сімейний лікар , у нього одні заходи, якщо це анестезіолог - інші. У нас відсутня система епіднагляду за інфекційними захворюваннями, ми пізно дізнаємося про те, що до нас прийшла та чи інша інфекція. У нас відсутня можливість протестувати пацієнтів на коронавірус. Медики не можуть поставити діагноз - це грип чи коронавірус або риновірусна інфекція", - зазначив він.

Також він представив алгоритм, як слід було б державі діяти в даній ситуації. На його думку, щоб налагодити процес контролю епідеміологічних загроз в Україні, слід перейняти досвід зарубіжних країн і провідних фахівців, навчати менеджерів в галузі, перевести на державну мову профільні навчальні матеріали.

"Потрібно починати з навчання. Як діють азіатські й африканські країни? Вони формують когорту фахівців на національному рівні - в першу чергу тих, хто буде приймати рішення і займатися організацією навчального процесу. Їх потрібно відправити до Гарвардської школи громадського здоров'я з курсом контролю, фахівці повинні повністю пройти курс, взяти матеріали, програму, прийти додому, перевести все на українську мову і почати впроваджувати. При цьому ми побачимо результат не відразу, а через 2-3 роки. Але це буде ефективно ... Україна, як і інші пострадянські країни, відстала на кілька десятків років", - розповів лікар.

Детальніше про те, чому Україна виявилася не готова до пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 і що слід робити, щоб виправити ситуацію - читайте в матеріалі "Апострофа": Держава плює на всіх медиків, ми знаходимося на межі - епідеміолог.