RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Українській розвідниці, що воювала на Донбасі, присвоїли звання генерала: фото і біографія

Президент України Володимир Зеленський присвоїв військове звання генерал-майора полковнику СБУ Юлії Лапутіній.

Про це йдеться в указі №119/2020, який був опублікований на сайті Президента України.

Юлія Лапутіна обіймає в СБУ посаду заступника начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки.

Лапутіна стала другою жінкою-генералом в Україні.

Лапутіна професійно займалася спортивною стрільбою, захистила кандидатську дисертацію по психології. Довгий час працювала в контррозвідці.

Коли в незалежній Україні вирішили створити Альфу, її запросили старшим офіцером. Згодом вона піднялася по кар’єрних сходах до заступника начальника спецпідрозділу.

Пройшла кілька складних операцій по нейтралізації сепаратистського путчу в Криму в 1994 році.

У 2008 році запропонувала концепцію ментальної інтеграції кримчан в Україну, але після приходу до влади Януковича – все зупинилося.

Першою операцією після оголошення АТО стала висадка у квітні 2014 року першою об’єднаної групи СБУ в Краматорський аеропорт – силовий блок забезпечувала Альфа.

Юлія також прибула в складі групи. Місто вже перебувало під контролем сепаратистів.

Її завданням було налагодити контакти з проукраїнськими активістами, розвідка і передача інформації в Київ.

Після звільнення міст Донецької області роботи не зменшилося. Довелося швидко відновлювати державну символіку на адміністративних будинках. Тоді народилася акція Краматорськ – це Україна, її підхопили в інших містах.

Крім публічної підтримки проукраїнських активістів, на той час полковник отримувала завдання з Києва по затриманню терористів. “Була командиром оперативної групи й працювали в балаклавах”, – згадує вона.

Генерал-майор Юлія Лапутіна також проводить лекції на тему: “Смислова війна РФ проти України”.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у мережі розповіли історію багатодітної матері, лейтенанта Альони Павлової-Федченко, яка з перших днів російської агресії на Донбасі була заступником командира роти 11-го окремого мотопіхотного батальйону "Київська Русь" та брала участь у боях під Попасною й Широкиним.