RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Що робити, якщо вас звільнили під час карантину: юристи дали поради українцям

Звільнити працівників через введення карантину у зв'язку з пандемією коронавірусу в Україні роботодавці не можуть.

У цьому запевняє керуючий партнер АО "Тарасюк і партнери" Сергій Тарасюк.

"Поки рано говорити про тотальний форс-мажор, і співробітникам більшості сфер не варто боятися скорочень, відповідно до закону, це неможливо. Не варто забувати про зобов'язання роботодавця виплачувати 2/3 зарплати на період вимушеного простою. Зворотний бік цієї медалі - гряде фактичний дефолт більшості підприємств, відсутність будь-якої фінансової підтримки з боку держави призведе до неможливості здійснити всі належні виплати найманим працівникам з чисто об'єктивних причин", - зазначив він.

У свою чергу, він також пояснює, що відповідно до закону, де карантин визначили як форс-мажорну ситуацію, співробітники можуть виконувати свою роботу вдома.

"Роботодавець може доручити працівникові, в тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома, а також надавати працівникові - в тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування - з його згоди відпустку", - додає Тарасюк.

У той же час, у співробітника немає ніякого права в зв'язку з введенням карантину не виходити на роботу.

"Співробітникам форс-мажор не дає абсолютно нічого, крім як сподіватися на усвідомленість керівництва компанії. І це незважаючи на обмеження в роботі громадського транспорту і т.д.", - пояснює Тарасюк.

Як повідомляв "Апостроф", раніше адвокат пояснив нюанси посилення карантину через коронавірус.