RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Чому рентген не показує ураження легень при коронавірусі: вчені дали відповідь

Виникаючі при коронавірусній інфекції зміни в легенях людини не схожі на пневмонію.

Європа готується рятувати туризм: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (оновлюється)

Про це розповів віце-президент Російського наукового медичного товариства терапевтів, доктор медичних наук, професор Леонід Лазебник виданню "АіФ".

За його словами, хвороба COVID-19 пошкоджує ген гемоглобіну, в результаті чого атом заліза блокується. Внаслідок цього в організмі утворюється надлишок заліза, що перешкоджає обміну кисню. У підсумку це призводить до кисневого голодування - гіпоксичного синдрому.

Лазебник підкреслив, що розвиток такого ускладнення можна побачити за допомогою рівня феритину в організмі - білка, що виробляється в печінці і збирає залізо в організмі. Його надлишок може спровокувати цитокіновий шторм, тобто надмірну реакцію імунної системи. В організмі утворюється зайва кількість імунних клітин й призводить до погіршення стану людини.

Як нагадав вчений, лікарі з Китаю, і пізніше з США та Ізраїлю, побачили, що проблеми людей з легенями при коронавірусі, не схожі на пневмонію. Це побічно підтверджує і те, що ураження легеневої тканини можна виявити тільки при КТ, а рентгенологічне дослідження показує звичайну пневмонію.

Як повідомляв "Апостроф", вчені порівняли можливість зараження коронавірусом COVID-19 у різних домашніх тварин: котам, собакам, курчатам і свиням в лабораторних умовах вводили збудник через ніс.