RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Результат за 10 хвилин: вчені розповіли про прорив в боротьбі з коронавірусом

Вчені створили тест на антитіла до коронавірусу, що показує результат протягом 10 хвилин.

Коронавірус "підбирається" до Путіна: як змінюється ситуація в Україні і світі (оновлюється)

Про це повідомляється в журналі Analytical Chemistry.

Щоб не допустити нових спалахів коронавірусу, важливо розуміти, скільки людей заражено або вже перехворіли.

Вчені з'ясували, що новий тест може допомогти лікарям відстежити схильність людини до захворювання, а також підтвердити підозри на наявність Covid-19 в тих випадках, коли інші методи перевірки дали негативний результат.

Оскільки у багатьох людей коронавірус протікає безсимптомно, то кількість людей, інфікованих вірусом, може бути набагато вищою, ніж кількість підтверджених випадків.

При цьому безсимптомні носії можуть заражати інших людей, а особи, що вже перехворіли - мати імунітет до майбутніх спалахів.

Основа тесту аналогічна тій, що застосовується для домашніх тестів на вагітність, - це тест-смужки.

Методика виявлення позитивного або негативного результату називається Імунохроматографічним аналізом (lateral flow immunoassay - LFA). Вчені прикріпили вірусний білок оболонки до певної області на смужці нітроцелюлози, а потім додали людську сироватку.

Коли сироватка переміщається від одного кінця смужки до іншого, то будь-які антитіла проти вірусного білка зв'язуються з цією областю на смужці.

Дослідники перевірили новий аналіз на семи зразках сироватки від пацієнтів з Covid-19 і 12 зразках від людей, у яких був негативний результат на коронавірус за допомогою метода полімеразної ланцюгової реакції.

Новий тест правильно діагностував всі сім зразків як позитивні, а також виявив хибну діагностику серед негативних результатів по методу ПЛР.

Вчені відзначають, що іммуноаналіз може бути корисним для підтвердження негативних діагнозів, моніторингу одужання пацієнтів та виявлення людей, що видужали та мають високий рівень антитіл (такі люди в подальшому можуть стати донорами плазми).

Як повідомляв "Апостроф", раніше американські вчені знайшли в організмах лам антитіла до коронавірусу.