RU  UA  EN

Середа, 19 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 червня

Всі новини

Перевіряють 5 категорій українців: названо важливі моменти в тестуванні на коронавірус

Провести безкоштовні ПЛР-тести на коронавірус всім бажаючим українцям нереально, тому тестують п'ять категорій українців: підозрілих, пацієнтів з пневмонією, контакти хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19, медиків (кожні п'ять днів), і пацієнтів, які одужали, для зняття діагнозу.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За даними Центру Громадського Здоров'я (ЦГЗ), з початку пандемії в Україні провели понад 187 тисяч тестів на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Як вважає джерело "Апострофа" в Міністерстві охорони здоров'я, з одного боку, цього недостатньо.

"Кількість проведених тестів істотно впливає на оцінку епідеміологічної ситуації (а адже саме на цю оцінку орієнтується Кабмін, обіцяючи знову послабити карантин, -"Апостроф"). На сьогоднішній день наша статистика - це не хворі, це виявлені випадки. Тому, з точки зору епіднагляду, природно, потрібно збільшити кількість тестувань. Не маючи об'єктивної картини щодо поширення вірусу на території України, важко планувати як вихід з карантину, так і його пом'якшення", - зазначив співрозмовник.

З іншого боку, просто так збільшити масштаби тестування, за словами екс-директора ЦГЗ Володимира Курпіти, немає сенсу.

"Бездумно збільшувати тестування теж не правильно. Стратегія повинна бути економічно обгрунтована, наприклад, відсоток позитивних результатів тестів становить 15-18%. Це буде означати, що ми тестуємо тих, кого потрібно. Будь-яка стратегія тестування повинна відповідати певним завданням. Завдання щодо коронавірусу - своєчасне виявлення і відстеження контактів. Але МОЗ не озвучує інформацію, скільки контактів було відстежено, скільки протестовано і який результат", - пояснив Курпіта.

Детальніше про те, що статистика по коронавірусу в Україні має низку особливостей, читайте в матеріалі "Апострофа": Пацієнти "висять" другий тиждень: що не так з тестуванням на коронавірус в Україні.