RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Це крик відчаю: лікар розповів, як рятують хворих коронавірусом в Україні

В Україні лікарні не оснащені необхідним для лікування пацієнтів з коронавірусом.

Апарати ШВЛ не допомагають в боротьбі з хворобою, як дізнався "Апостроф".

"Це крик відчаю. Якщо людина дійшла до ШВЛ, то він їй навряд чи допоможе", - заявив лікар-інфекціоніст Київської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський.

За його словами, практика підтримки хворих коронавірусною інфекцією - оксигенотерапія, коли пацієнтам робляться інгаляції кисню, щоб вони не дихали занадто часто і не пошкоджували свої легені.

"Всі вже зрозуміли, що кисень потрібно давати іншими способами: через концентратори, маски. ШВЛ - найгірший варіант", - додав Дубровський.

В рамках контракту лікарень з Національною службою здоров'я України (НСЗУ), в медустановах повинні бути умови для оксигенотерапії для допомоги хворим COVID-19. У той же час заступник голови Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий зазначив, що сьогодні немає інформації про стан лікарень, які за контрактом обслуговують пацієнтів з коронавірусом.

"Коли НСЗУ контрактували первинку, то абсолютно всі точно знали, що первинка бреше щодо оснащеності. Але їм платили за пацієнтів, яких реально не було, і вони за ці гроші - хто краще, хто гірше - встигли оснастити. З вторинкою нічого подібного не було. Тому в Києві є випадки, коли кисень в лікарні, яка законтрактована НСЗУ для лікування хворих коронавірусом, подають подушками, а не централізованими поставками, як це взагалі повинно бути. А його немає! Його вкрали років 10 назад", - розповів Надутий.

До слова, НСЗУ досі не виплатило деяким медустановам гроші за контрактами за лікування COVID-19. Це підтвердив директор лікарні в Дубно Володимир Крохмаль.

"Ми - міська лікарня, і у нас інфекційний стаціонар. Половину лікарні ми зорієнтували на лікування хворих коронавірусом. Ми уклали контракт з НСЗУ, але на сьогоднішній день гроші за квітень і травень досі не надійшли", - сказав він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Кисень вкрали, ШВЛ вбиває, а ліки коштують сотні тисяч: як лікують хворих з СOVID-19 в Україні.