RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вбивства на Майдані стали шоком: українець розповів, чому став капеланом та відправився на Донбас

Капелан Володимир Вшивкін розповів про те, чому став священиком в армії та відправився на Донбас.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, до окупації Криму Росією та початку війни на Донбасі в 2014 році він був пастором церкви євангельських християн-баптистів "Відродження" в Броварах Київської області. Надавав допомогу протестуючим на Майдані у 2013-2014 роках.

"Коли на площі (в лютому 2014 року) розстрілювали людей, у мене і багатьох інших людей був шок. Ніхто не очікував, що так може бути. Моя свідомість перевернулося. Тоді я повноцінно включився в Майдан і брав участь в Молитовному наметі (біля Головпоштамту)", - сказав Вшивкін.

Він пояснив, що "завжди відчував сором або дискомфорт через те, що не брав участі в Майдані та "пропустив" Крим".

В кінці літа 2014 пастор Вшивкін дізнався, що в баптистській Київській богословській семінарії збираються військові, ці зустрічі вів підполковник запасу та одночасно християнин-протестант Валентин Кореневич, який в той час організовував конференцію для військових.

"На ній я дізнався, що ніхто з її учасників не їздив в зону АТО і не збирається. Я був вражений", - сказав Вшивкін.

Кореневич сказав йому, що підполковник запасу Василь Хіміч (очолює нині Комітет капеланського служіння при баптистському об'єднанні) вже кілька разів їздив на Донбас і буде продовжувати робити це.

"Хіміча я знав особисто. Ми зідзвонилися. Він повідомив, що працює через протестантський "Батальйон військових капеланів". Звичайно, це був ніякий не батальйон, тому що там було всього до 10 осіб. Я зв'язався з ними і запропонував взяти мене в місію в як музиканта. Вперше я поїхав з ними в листопаді 2014 року до героїчного "Айдару" в місто Щастя. А там йшли бої, були 200-ті та 300-ті ", - сказав Вшивкін.

Пізніше він почав їздити на Донбас часто і в подальшому став капеланом.

Детальніше про капеланів-активістів та християнські місії в зоні бойових дій на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": Я завжди носив гранату, щоб не здатися в полон - український капелан про війну на Донбасі.