RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Після Романа Опімаха від Держгеонадра можуть залишитися руїни - екс-нардеп

Діяльність чинного глави Державної служби геології та надр України Романа Опімаха можна назвати однією з найбільш провальних в історії українського геології.

Про це заявив в своєму Telegram-каналі колишній народний депутат України Ігор Мосійчук.

Главою Держгеонадр Роман Опімах став в листопаді 2019 року. Як стверджує Мосійчук, лобіюванням його призначення на цю посаду займався олігарх Віктор Пінчук. Пов'язано це з тим, що до цього Опімах обіймав посаду виконавчого директора Асоціації газодобувних компаній України, до складу якої входять компанії, які належать українським олігархам. Основною керуючою в Асоціації є компанія Віктора Пінчука.

За словами Мосійчука, відомо і те, на посаду глави Держгеонадра Романа Опімаха особисто "протягнув" його друг (у той час прем'єр-міністр) Олексій Гончарук, забезпечивши йому доступ до необхідних співбесід і по суті провівши фіктивний конкурс.

На держслужбі "ставленик олігарха" проявив себе відповідним чином, зазначає Ігор Мосійчук - робота Держгеонадра була зведена до лобіювання інтересів олігарха, компанії якого входять в Асоціацію газодобувних компаній.

Переконливо, за словами колишнього нардепа, про це свідчить, що під його керівництвом Держгеонадра стали приносити державі в 20 разів менше доходів. З огляду на, що за перший квартал 2020 сума надходжень склала всього близько 10 млн грн при запланованих 750 млн в рік. Тоді як в минулі роки, сума надходжень до держбюджету становила близько 200 млн за аналогічний період.

Показовим є і те, що сума названих коротких надходжень до держбюджету "за Опімаха" збігається з розміром його зарплати за минулий рік в Асоціації газодобувних компаній України. У декларації Романа Опімаха за 2019 зарплата вказана в розмірі 10 407 000 гривен.

Серед інших "досягнень" Романа Опімаха на посаді глави Держгеонадра Ігор Мосійчук назвав введення платної послуги по попередній обробці і підготовці пакетів документів надрокористувачів, що є порушенням антикорупційного законодавства. Такі пакети подаються в Держгеонадра його ж підвідомчим підприємством ДНВП "Геоінформ України", плата за це для надрокористувачів введена в розмірі від 40 тис грн. Це при тому, що в переліку платних послуг на рівні закону така норма відсутня.