RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Експерти запропонували Кабміну конкретизувати програму економічного відновлення країни

"Рада інстітуційніх реформ" направила в Кабінет міністрів звернення, в якому запропонувала ряд ініціатив для доопрацювання "Програми стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19" "Економічне відновлення".

Звернення до уряду опубліковано у пабліку організації в Facebook.

Раніше уряд затвердив програму, яка передбачає дерегуляцію економіки, поліпшення доступу бізнесу до фінансів і ринків та інфраструктури. Метою проекту є відновлення економіки, яка може знизитися на 3,5% ВВП (прогноз Світового банку).

У "Раді інстітуційніх реформ" вважають, що програмі уряду не вистачає конкретики, експерти запропонували посилити документ конкретними рішеннями і механізмами виконання.

Експерти переконані, що під час кризи Кабмін повинен спростити правила податкової звітності для бізнесу, і акцентують увагу на необхідності відредагувати пункти п. 2.1.1 та п. 2.1.3 додатками РІ декларації з податку на прибуток Податкового Кодексу. Також пропонується протягом 5 років знизити ставку ПДВ з 20% до 15%. Це дозволить знизити ціни на товари і послуги, стимулювати внутрішнє виробництво і оборотний капітал підприємців, сприятиме виведенню з тіні капіталів. У той же час поетапність зменшення податку мінімізує бюджетні втрати.

Блок пропозицій присвячено створенню системи прозорого адміністрування ПДВ, застосування практики "податкового компромісу" та впровадженню податкової амністії. Експерти впевнені: було б доцільно дозволити тіньовому бізнесу легалізувати капітал. Наприклад, шляхом купівлі ОВДП без звітності про походження витрачених коштів.

Окремий блок ініціатив стосується податкових пільг і кредитів для підприємців, мораторію на перевірки і автоматичного продовження дії дозвільних документів, зокрема, для ФОП. Автори пропонують звільнити від сплати ЄСВ "за себе" непрацюючі ФОП і не вимагати платити внесок працюючих підприємців, які створюють робочі місця.

Слід також збільшити ліміт доходу для ФОП I-III груп в прив'язці до показників девальвації нацвалюти, звільнити малий бізнес від сплати податку на нерухоме майно, дозволити підприємцям брати участь в програмі кредитування 5-7-9%.

Експерти виступають за створення єдиного податкового органу на базі діючих Податкової та Митної служб, Служби фінансового моніторингу, Служби фінансового аудиту та Служби фінансових розслідувань.

"Сподіваємося, наші пропозиції будуть розглянуті та відображені в запропонованій урядом програмі відновлення економіки. Після доопрацювання документ стане двигуном сталого економічного розвитку України", - підкреслив глава "Ради інстітуційніх реформ" Олександр Кучеренко.