RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Навіщо Україні нова пенсійна система і в чому її суть: ключові моменти

У Мінсоцполітики узгодили проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи" щодо змінення механізму виплат пільгових дострокових пенсій особам, які працювали на шкідливих виробництвах. Наразі Пенсійний фонд виплачує пільгові пенсії, а роботодавці мають потім Пенсійному фонду ці кошти компенсувати.

Про це повідомляє прес-служба ПФУ.

Ризики

У фонді вказують, що заборгованість роботодавців перед ПФУ з відшкодування пільгових пенсій зросла до 14 млрд грн, і роботодавцями щороку не відшкодовується майже чверть виплачених пільгових пенсій. Заборгованості мають близько 80% українських підприємств.

Згідно з заявою ПФУ, така ситуація може призвести до перегляду умов призначення пільгових пенсій для працівників шкідливих професій у зв’язку з нарощуванням боргів підприємств і відсутністю коштів на їх виплату.

Деталі законопроекту

В законопроекті пропонується змінити принцип фінансування пільгових пенсій для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці: перейти від відшкодування за тих осіб, що працювали в минулому, до сплати підвищеного відсотка за тих, хто працює зараз. При цьому за осіб, молодших 35 років – до накопичувальних пенсійних фондів, а за старших – до ПФУ для виплати за рахунок цих коштів поточних пільгових пенсій. Проектом пропонується реструктурувати заборгованість підприємств та дати можливість її погашення за 5 років.

Також у проекті обумовлені додаткові стимули: якщо у людини молодше 35 років є більше третини стажу, необхідного для набуття права на пільгову пенсію, вона може вибрати, з якої системи отримувати пенсійні виплати – з накопичувальної чи на діючих умовах.

Дискусія

Представники роботодавців висловили занепокоєння, що прийняття проекту може призвести до збільшення видатків роботодавців. У той же час, представники профспілок зазначили, що розмір внесків навпаки, може бути недостатнім для необхідного розміру пенсій. Також сторони наголосили на необхідності забезпечити ефективне інвестування коштів накопичувальної системи та на необхідності належного держрегулювання для збереження накопичень.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр соцполітики Марина Лазебна заявила, що з 2021 року в Україні планують ввести дві накопичувальні пенсійні системи: для всіх потенційних пенсіонерів і для громадян, які мають право на пільгову пенсію.