RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Страшна аварія на Чорнобильській АЕС була не першою: спливли засекречені дані

В Україні опублікували документи, що стосуються будівництва та аварії на ЧАЕС. Вони свідчать про те, що аварія в квітні 1986 року - не єдина, яка трапилася там.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Галузевий державний архів Служби безпеки України та Український інститут національної пам'яті презентували другу книгу збірника "Чорнобильська досьє КДБ. Від будівництва до аварії". У ній опубліковані документи, які охоплюють період від початку 1970-х і до листопада 1986 року, тобто до введення в експлуатацію об'єкта "Укриття" ("Саркофаг") після катастрофи.

До видання увійшли 229 документів, більшість з яких опубліковано вперше.

"Серед документів, які увійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися до 1986-го, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС в ніч 26 квітня, екземпляр першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування і будівництво" Саркофагу ", - розповів директор Галузевого державного архіву СБУ та один з укладачів видання Андрій Когут.

За словами голови Українського інституту національної пам'яті Антона Дробовича, матеріали, доступні в книзі, дають можливість краще зрозуміти трагедію на ЧАЕС: передумови катастрофи, рапорти і матеріали, які свідчать про "маленькі" аварії, які відбувалися на ЧАЕС раніше і були приховані.

"Це дозволить людству розширити доступ до правди про злочини тоталітарної системи і засвоїти правильні уроки", - підкреслив він.

Заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук, додав, що книга знімає частину дискусій щодо того, як була побудована станція, як вона працювала, як сталася сама аварія.

Документи в книзі опубліковано мовою оригіналу в хронологічній послідовності.

"Чорнобильське досьє КДБ. Від будівництва до аварії" - це спільний проект Галузевого державного архіву СБУ, Інституту історії України НАН України та Українського інституту національної пам'яті. Видання є продовженням серії документальних книг. Перша книга, яка містить 210 документів, була опублікована навесні 2019 року. Першу книгу можна завантажити тут, другу - тут.

До 34-ій річниці Чорнобильської аварії, 26 квітня 2020 року, "Апостроф" зібрав цікаві деталі про трагедію, які доводять, що про ймовірність аварії в СРСР знали заздалегідь і могли зробити хоч щось, щоб їй запобігти.