RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вирізати, як ракову пухлину: еколог назвав єдиний шлях порятунку лісів України

Державне агентство лісових ресурсів України - корумповане угруповання, яке для порятунку лісів від вирубки "вольовим зусиллям треба вирізати, як ракову пухлину".

Таку думку "Апостроф" висловив директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр" Володимир Борейко.

"Держлісагентство я вважаю корумпованим угрупованням, яке вольовим зусиллям треба вирізати, як ракову пухлину. Треба позакривати відомчі інститути, зробити їх академічними, як це було до 1991 року, щоб лісова наука не танцювала під дудку Держлісагентства. Наприклад, недавно так звані вчені пояснили, що ліс не захищає від повеней - це анти-екологічна, антидержавна, антинародна брехня. Я вважаю, що за це треба садити в тюрму, але, на жаль, у нас немає відповідальності чиновників за брехню", - заявив еколог.

Він додав, що питання припинення рубки лісів є комплексним і повинно стосуватися чиновників. Минулої осені організація провела через Раду закон про заборону суцільних рубок в Карпатах, Володимир Зеленський його 30 жовтня підписав. Там сказано, що до кінця січня Кабмін повинен був привести свої підзаконні акти у відповідність з цим законом. Але Уряд цього не зробив. Перш за все через опір Держлісагентства, яке не надало Кабміну свої пропозиції. Тому Кабмін не виконав закон.

"Але чому хлопця, який в період карантину плавав в Гідропарку, 17 поліцейських затримували і потім оштрафували, а чиновників не карають? Тому що у нас немає статті за невиконання держслужбовцями законів. Давали б їм три роки - ситуація була б іншою. Ми подали на Кабмін за бездіяльність в суд, 17 липня буде перше засідання суду. Але ми вже виграли кілька таких судів по лісах - а чиновники все одно нічого не роблять", - розповів Борейко.

За його словами, Національний парк "Гуцульщина", незважаючи на рішення судів, незаконно рубають вже 10 років. Підробка документів призводить до того, що за це виписують штрафи навіть не на людину, а на лісгосп.

"Але деякі директори лісгоспів, до речі, отримують зарплату мало не як прем'єр-міністр, так що їм ті штрафи. А три роки в'язниці - це вже зона, бандити в оточенні, неможливість кар'єри, якщо ти не Янукович, - є привід задуматися. у нас же держава, яке на все наплювла. Безкарність у нас - перш за все для чиновників. Але, ще раз підкреслю, для припинення масових беззаконних рубок потрібно в першу чергу карати чиновників", - резюмував еколог.

Детальніше про те, що відбувається з рубкою лісу в Карпатах і чи дійсно ніщо не могло перешкодити біді, читайте в матеріалі "Апострофа": За вирубку лісів потрібно в першу чергу карати чиновників, але держава на все наплювала.